Navigacija
Viber X logo

Održan okrugli sto o aktuelnim temama iz visokog obrazovanja

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Okrugli sto o aktuelnim pitanjima iz primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i perspektivama daljeg razvoja, održan je 9. i 10. oktobra 2021. godine u hotelu ,,Kardial“  u Banji Vrućici kod Teslića.
 
Na ovom događaju u organizaciji Rektorske konferencije Republike Srpske, učešće su uzeli rektori i predstavnici visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske, kao i članovi akademske zajednice, te Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske i Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.  

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, navodi da su brojni izazovi koje treba definisati da se na identičan način primjenjuju zakonske regulative, bilo da je riječ o javnim ili privatnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

Gajanin koji je i predsjedavajući Rektorske konferencije Republike Srpske, je ukazao na potrebu da se utvrdi način na koji će se primjenjivati zakonske odredbe kao što su uslovi za izbor nastavnika i saradnika na visokoškolskim ustanovama, akreditacija i akreditacija institucija i studijskih programa u okviru fakulteta.

,,Očekujemo i usvajanje pravilnika, prije svega Pravilnika o mreži visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Republici Srpskoj, kao i Pravilnika o okviru kvalifikacija u Srpskoj’’, rekao je Gajanin.

Kako je naveo, visoko obrazovanje je gotovo besplatno na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj, i to je svakako najznačajnija prednost Zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske.

Direktor Agencije za visoko obrazovanje RS doc. dr Biljana Vojvodić, ocjenjuje da je Zakon o visokom obrazovanju otvorio mnoge mogućnosti u oblasti unapređenja kvaliteta, što je iskazano i donošenjem posebnog Zakona o obezbjeđenju kvaliteta.

,,Stvorene su pretpostavke da se donesu novi standardi za početnu akreditaciju’’, izjavila je Vojvodićeva, i ukazala na potrebu da se ubrzaju neki procesi koji su postavljeni Zakonom o visokom obrazovanju, a o čemu bi ova konferencija trebala dati odgovarajuće smjernice.

Potpredsjednik Savjeta za razvoj viskog obrazovanja Republike Srpske prof. dr Draško Marinković, kaže da je u ranijem periodu Savjet definisao prijedlog mjera i odluka za unapređenje visokog obrazovanja za period 2021-2023. i niz pravilnika i standarda.

Pomoćnik ministra u resoru za visoko obrazovanje doc. dr Jelena Starčević kaže da je okrugli sto organizovan da se napravi presjek dosadašnjeg stanja primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju.

Ona navodi da su novi zakoni unijeli značajne novine kod osiguranja kvaliteta eksternog i internog, promijenjenih procedura za akreditaciji i početnu akreditaciju, što će danas, uz izgradnju kvalifikacionog okvira u Srpskoj, biti u fokusu okruglog stola.

Inače, 9. oktobra 2021. održana je i zajednička sjednica Rektorske konferencije Republike Srpske i Savjeta za visoko obrazovanje Republike Srpske. Dan ranije na istoj lokaciji, održana je i sjednica Savjeta za visoko obrazovanje Republike Srpske. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11539/IMG-8493.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11539/IMG-8489.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11539/IMG-8490.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11539/IMG-8491.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11539/IMG-8492.JPG