Navigacija
Viber X logo

Održano uvodno predavanje iz animacije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Uvodno predavanje iz animacije za studente usmjerenja Animirani film Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i smjera Animirani film Fakulteta umjetnosti Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu održan je 22. oktobra 2021. godine, u onlajn formatu.  

Cilj ovog predavanja, koje su Konfucijev institut i Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci zajedno pokrenuli u sklopu aktivnosti povodom obilježavanja 46 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci, jeste uspostavljanje kontakta i buduće saradnje između ova dva smjera u vidu onlajn predavanja, zajedničkog rada na projektima poput diplomskih filmova, razmjene tehnika rada i ideja, literature i znanja, kao i moguće razmjene studenata i nastavnika.

Prof. Šeril Džang, sa smjera Animirani film Fakulteta umjetnosti Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu, navela je da njihovi studenti na projektima često sarađuju sa ostalim članicama svog univerziteta, ali i sa velikim kineskim kompanijama radeći na komercijalnim projektima i proizvodeći video igre po narudžbi. 

Kako je navela, studenti su angažovani i na pripremama pozadinskih animacija za različite događaje. Riječ je o događajima poput obilježavanja stogodišnjice Komunističke partije NR Kine i ceremonije otvaranja zimskih olimpijskih igara sljedeće godine.

Šeril Džang je prikazala i nekoliko kratkih diplomskih i demo-filmova studenata u kojima su korišćene različite tehnike u oblasti tradicionalne animacije, računarske animacije i vizuelnih efekata. 

Prof. mr Mladen Đukić, sa usmjerenja Animirani film koje se izvodi na studijskom programu Dramske umjetnosti, na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, govorio je o projektu „Animacikl“, u kojem studenti vozeći bicikl sa projektorom gradskim ulicama, nastoje da upoznaju širu javnost sa svijetom animiranog filma prikazivanjem animiranih radova na javnim površinama grada.  

Kako je navedeno, studenti animacije ostvaruju zapažene rezultate i na takmičenjima. Tako se nedavno diplomski film Igora Đurića našao u takmičarskoj konkurenciji na   najznačajnijem festivalu animiranog filma u svijetu, u francuskom gradu Ansi.

Inače, smjer Animirani film Fakulteta umjetnosti Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu, gdje sa 228 studenata radi deset profesora, godišnje upisuje 60 novih polaznika, a nastava se izvodi na programima: Tradicionalni animirani film, Računarski animirani film i Vizuelni efekti. 

Usmjerenje Animirani film studijskog programa Dramske umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci osnovan je prije sedam godina i jedan je od najperspektivnijih smjerova koji se direktno oslanja na iskustva iz brzorastuće industrije animacije i video-igara, ali i prati autorsku animaciju i trendove na prestižnim festivalima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11582/IMG20211022092810.jpg