Navigacija
Viber X logo

Poziv za učešće u programu Istraživački inkubator

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Centar za razvojne evaluacije i društvena istraživanja (CREDI) objavio je poziv za registraciju druge generacije polaznika programa Istraživački inkubator, koji realizuje u okviru svog InQuire Evidence2Policy Hub-a. 

Cilj ovog programa je da podrži istraživanja iz društvenih nauka, te omogući mladim istraživačima da razviju vještine izrade metodološki validnih istraživačkih prijedloga projekata čija implementacija treba rezultirati u nalazima koji su relevantni za diskusiju i donošenje kvalitetnijih zakona, politika i programa u BiH.

Istraživački inkubator je program podrške studentima postdiplomskih studija sa univerziteta u BiH, kao i drugim istraživačima, gdje polaznici kroz seriju praktičnih radionica stiču praktično znanje o izradi metodologije istraživanja u oblastima društvenih nauka i rade na vlastitom prijedlogu projekta. Kao rezultat programa, svaki polaznik će imati detaljno razrađen prijedlog istraživanja, koji može koristiti za svoj završni rad na drugom ili trećem ciklusu studija, ili i za prijavu na pozive za finansiranje istraživačkih projekata. 

Polaznici koji budu izabrani da učestvuju u programu Istraživački inkubator će, pored serije radionica, dobiti pristup podacima u okviru arhive podataka iz društvenih nauka u Bosni i Hercegovini - DASS-BiH, pristup stručnoj literaturi, pristup bazama istraživačkih pitanja relevantnih za donošenje politika u BiH (Research Question Bank) koji su definisani kroz saradnju CREDI-a sa institucijama i međunarodnim organizacijama, pristup softverima i drugim alatima za istraživanje (poput mikrosimulacijskih modela), treninge iz specifičnih metoda istraživanja prilagođenih potrebama polaznika, mogućnost angažovanja profesora s vodećih svjetskih univerziteta kao savjetnika (komentora).

Istraživački inkubator je inače dio InQuire mreže, kroz koju će polaznici osim podrške u kreiranju prijedloga istraživanja, imati mogućnost da uspostave saradnju sa institucijama i donatorima kao potencijalnim korisnicima rezultata njihovih istraživanja u toku implementacije samog programa.

Konačno, polaznici će imati mogućnost korišćenja drugih resursa CREDI centra, uključujući pomoć u prikupljanju podataka na terenu, te mogućnost dodatnog angažmana na drugim projektima CREDI-a svim zainteresiranim kandidatima. Program podrške je u prvoj polovini 2021. godine prvi put implementiran i uspješno je završen rad sa prvom generacijom polaznika o čemu više informacija možete saznati na www.inquire.ba.

Dan otvorenih vrata

Svi zainteresovani za ovaj program, trebaju popuniti formular za učešće na virtuelnom Danu otvorenih vrata, koji se održava 13. oktobra 2021. u terminu od 15 do 16 časova. Na ovom događaju je planirana prezentacija programa, a biće riječi i o načinu prijave, te programima stipendiranja. Registracioni formular za Dan otvorenih vrata dostupan je ovdje.

Dodatne informacije su na www.inquire.ba, a zainteresovani se mogu obratiti i na broj telefona 033/205-859 ili poslati poruku na adresu elektronske pošte inquire@credi.ba.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11514/logo3.jpg