Navigacija
Viber X logo

Nastavak saradnje u okviru „UniAdrion“ mreže univerziteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sjednica Upravnog odbora, Okrugli sto na temu međuuniverzitetske saradnje i Konferencija o kreativnim i kulturološkim industrijama u Jadransko-jonskom regionu, održani su onlajn u periodu od 30. novembra do 2. decembra 2021. godine.

Na sjednici Upravnog odbora kao predstavnik univerziteta iz Bosne i Hercegovine članica „UniAdrion“ mreže učestvovala je prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Biljana Antunović. Okruglom stolu prisustvovali su viši stručni saradnik za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju  Jelena Rožić, MA i viši stručni saradnik za razmjenu osoblja i studenata mr Đorđe Kenjalo. Na Konferenciji o kreativnim i kulturološkim industrijama učestvovala je prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju Akademije umjetnosti prof. dr Borjana Dragičević-Mrđa.

Na sjednici Upravnog odbora su usvojeni finansijski izvještaji za prethodnu godinu, predočeni planovi budućih aktivnosti i imenovan novi predsjedavajući mreže za narednu godinu. 

Kako je odlučeno mrežom će od juna 2022. godine predsjedavati rektor Univerziteta u Zenici prof. dr Jusuf Duraković. Inače, Univerzitet u Zenici predsjedavanje preuzima od Poljoprivrednog univerziteta u Tirani. 

Glavna tema koja je razmatrana na okruglom stolu koji je okupio oko 50 predstavnika sa univerziteta iz regije i šire, odnosila se na uticaj pandemije izazvane pojavom i širenjem virusa korona na nastavu, na socijalu dimenziju visokog obrazovanja i na studentske razmjene.

Predmet razmatranja na Konferenciji o kreativnim i kulturološkim industrijama bili su prije svega trenutni oblici postojanja navedenih industrija, potencijalna sinergija između njih, te razumijevanje dodane vrijednosti koje ove industrije ostvaruju na cijeli region.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11741/large_uniadrion.jpg