Navigacija
Viber X logo

Održan okrugli sto o sinologiji na Filološkom fakultetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Okrugli sto pod nazivom ,,Studijski program Sinologije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci“ održan je 15. decembra 2021. godine.

Na okruglom stolu održanom na Konfucijevom institutu, predstavljen je Elaborat studijskog programa Sinologija, koji će se izvoditi na Filološkom fakultetu. Razgovarano je o stanju i perspektivi ovog studijskog programa na Univerzitetu u Banjoj Luci, kao i o procesu pripreme i rezultatima istog.

Razgovarano je i o studijama sinologije danas u svijetu, koje se oslanjaju na izučavanje Kine kroz filološki pristup izučavanja jezika, filozofije, istorije i kulture ove zemlje, kao i o savremenim kienskim studijama, koje su usmjerene na izučavanje Kine kroz sociologiju, ekonomiju i međunarodne odnose.

Pored toga, predstavljen je i plan i program učenja kineskog jezika za srednje škole, kao i učenje kineskog jezika kao izbornog predmeta na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, ali i osvrt na rad Konfucijeve učionice godinu dana od otvaranja u banjalučkoj Gimnaziji.

U radu ovog okruglog stola u organizaciji Konfucijevog instituta i Filološkog fakulteta, učešće su uzeli: viši lektor na grupi za kineski jezik, književnost i kulture na Filološkom fakultetu u Beogradu mr Jelena Gledić, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Biljana Babić, prof. dr Željka Babić i prof. dr Emir Muhić sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, profesor iz Filološke gimnazije u Beogradu mr Selena Pjević. Na okruglom stolu među učesnicima učestvovali su i: profesor iz Gimnazije Banja Luka mr Sandrijela Kasagić, inspektor - prosvjetni savjetnik za predmetnu nastavu u Republičkom pedagoškom zavodu Kristina Mataruga, direktori Konfucijevog instituta dr Ljiljana Stević i Šen Li, te profesori kineskog jezika Sonja Milić, Anja Mudrenović, Milana Bjelić, Veiđen Li i Li Jing.

Prisutni su bili: i prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić, prodekan Fakulteta političkih nauka doc. dr Dalibor Savić, doc. dr Nina Govedar sa Filološkog fakulteta Univerzieta u Banjoj Luci i predstavnici Konfucijevog instituta Banja Luka.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11769/sto1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11769/sto2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11769/sto3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11769/sto4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11769/sto5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11769/sto6.jpg