Navigacija
Viber X logo

Obilježena Kineska nova godina

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Koncert povodom obilježavanja Kineske nove godine i ulaska u godinu vodenog tigra, održan je 31. januara 2022. godine u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra ,,Banski dvor“ u Banjoj Luci.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da je Konfucijev institut jedna od poveznica Republike Srpske i Kine.

,,Zahvaljujući Konfucijevom institutu imaćemo novi studijski program - sinologija na kome će se izučavati kineski jezik, tradicija, kultura i običaji. Očekujemo na tom planu da će od naredne godine upisana prava generacija studenata koja bi učila kineski jezik“, najavio je Gajanin.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Natalija Trivić rekla je da Ministarstvo na planu kulturno-obrazovne saradnje RS i Kine aktivno učestvuje u procesu izučavanja kineskog jezika u ovdašnjim školama.

„Ministarstvo ima dobru saradnju sa Konfucijevim institutom Univerziteta u Banjoj Luci kada je riječ o oblastima obrazovanja i kulture, a učenici u našim školama u Republici Srpskoj iskazuju zainteresovanost za fakultativno izučavanje kineskog jezika. U Gimnaziji Banja Luka otvorena je Konfučionica, koja je na dobrobit učenika i nastavnika ove škole, koji u sjajnim uslovima izučavaju kineski jezik i kulturu i na taj način bogate svoja dosadašnja saznanja i iskustva“ , kazala je ona.
Direktor Konfucijevog instituta UNIBL dr Ljiljana Stević rekla je da godina tigra simbolizuje hrabrost, novitete, izdržljivost i snagu, dodajući da na ovim prostorima postoji velika zainteresovanost za kinesku kulturu i jezik.

Inače, riječ je o koncertu u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Akademijom umjetnosti i Kulturnim centrom ,,Banski dvor“.

U programu su učestvovali: Gudački kamerni orkestar „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“ KC „Banski dvor“, Gudački kamerni orkestar Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Kamerni hor „Kerubini“. Koncertom su dirigovali prof. mr Branka Radošević - Mitrović i Dušan V. Urošević, ma, a učešće u programu uzela je i glumica Slađana Zrnić.

Događaju su prisustvovale brojne zvanice, a između ostalog među prisutnim bili su: ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS mr Srđan Rajčević, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović. Na koncertu je bila i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju UNIBL prof. dr Biljana Antunović, kao i prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić, generalni sekretar Univerziteta mr Đorđe Markez, dekani članica Univerziteta i drugi.

Kineska nova godina, koja se još naziva i Praznik proljeća, najvažniji je praznik kojim se u Kini obilježava kraj zime i početak proljeća, te zasniva se na lunarnom kalendaru. Inače, počinje na mladi mjesec, koji se pojavljuje između 21. januara i 20. februara. Ove godine Kineska nova godina počinje 1. i traje do 15. februara.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11885/kng.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11885/ki1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11885/ki10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11885/ki4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11885/ki9.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11885/ki3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11885/ki5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11885/ki2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11885/ki6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11885/ki7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11885/ki8.jpg