Navigacija
Viber X logo

Sastanak rektora i ambasadora Irske

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanina, sastao se 1. februara 2022. godine sa ambasador Irske za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Ljubljani Majlsom Giranom.

Na sastanku u Rektoratu Univerziteta, rektor je predložio i da se u narednom periodu ostvari saradnja Univerziteta u Banjoj Luci sa visokoškolskim ustanovama iz Irske. Kako je naveo, nastavnici i saradnici su spremni na saradnju, te mogu biti pouzdan partner u realizaciji projekata. Po njegovim riječima, saradnja bi se odvijala kroz programe mobilnosti nastavnika, saradnika, studenata i osoblja, ali i kroz zajedničko učešće u naučnim projektima. 

Irski diplomata je upoznao rektora sa aktivnostima na realizaciji projekta „Promocija irske književnosti i kulture“ kojim rukovodi redovni profesor Filološkog fakulteta dr Petar Penda. On je izrazio nadu da će upravo izdanja objavljena kroz ovaj projekat, postati dio nastavnih planova i programa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, ali i na drugim visokoškolskim ustanovama.
Kako je istakao, u narednom periodu se mogu očekivati brojne aktivnosti, a u cilju jačanja saradnje između dvije zemlje, promociji irske kulture i književnosti, ali  i povezivanja akademskih zajednica.

Inače, kako je istaknuto tokom ovog sastanka, projekat „Promocija irske književnosti i kulture'' podržan od Ambasade Irske, okupio je kolege sa katedri za anglistiku sa Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Nikšiću, Univerziteta u Nišu, te Univerziteta u Beogradu. Kroz ovaj projekat je 2020. godine u izdanju našeg Filološkog fakulteta objavljena zbirka „Irske kratke priče“. Nedavno je takođe u izdanju Filološkog fakulteta kroz isti projekat objavljen i prevod kratkih priča irske autorke Val Malkerns „Sjećanje i požuda“.  

Sastanku rektora i ambasadora, prisustvovao je i prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić, prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Zorana Kovačević, te prof. dr Petar Penda.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11884/ff1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11884/ff2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11884/ff3.jpg