Navigacija
Viber X logo

Akademik Tomaš objavio novi metod mjerenja uspješnosti društvenog razvoja

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Akademik prof. dr Rajko Tomaš, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, objavio je novi multikriterijalni metod mjerenja potencijalnog kvaliteta života odnosno uspješnosti društvenog razvoja. 

U radu pod naslovom ,,Mjerenje koncentracije potencijalnog kvaliteta života u lokalnim zajednicamaˮ, koji je objavljen u vodećem svjetskom časopisu u oblasti mjerenja svih aspekata kvaliteta života ,,Social Indicators Researchˮ, profesor Tomaš postavio je teorijske osnove potencijalnog kvaliteta života, zasnivajući ih na nejednakosti raspodjele objektivnih uslova života (prirodnih, ekonomskih, demografskih, socijalnih) i reakcijama stanovništva na te razlike. 

Kako je objavljeno na internetskoj stranici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, poseban naučni doprinos ovog rada predstavlja metod mjerenja relativne koncentracije potencijalnog kvaliteta života. 

Autor je razvio novi sintetički indeks relativne koncentracije koji na specifičan način rješava problem agregiranja, harmonizacije i ponderisanja podataka, što je u ovoj oblasti istraživanja upravo najkomplikovaniji dio. Takođe, prezentovan je i specifičan način klasifikovanja potencijalnog kvaliteta života i njegovog rangiranja za analizirane subjekte.

Metod mjerenja istovremeno identifikuje za sve analizirane subjekte prednosti i zaostajanja u određenim aspektima razvoja, pokazujući relativni položaj i rang svakog obilježja za svakog subjekta u okviru analizirane cjeline. Zbog toga je metod pogodan za identifikovanje nejednakosti u društvenom razvoju složenih društvenih zajednica (npr. opština i regija u okviru jedne države, država u okviru unije i slično) i razvoj strategija i politika za ujednačavanje razvoja. 

Primjena novog metoda akademika Tomaša objašnjena je na primjeru opština Republike Srpske, navodi se na internetskoj stranici Ekonomskog fakulteta. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12030/akademik_tomas.jpg