Navigacija
Viber X logo

Predsjednica Cvijanović i ministar Rajčević posjetili Akademiju umjetnosti

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS mr Srđan Rajčević posjetili su 28. marta 2022. godine Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Tokom ove posjete predsjednica i ministar razgovarali su sa rektorom Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslavom Gajaninom i dekanicom Akademije umjetnosti prof. Draganom Purković Macan, MA, te obišli prostorije Akademije, gdje su imali priliku da se uvjere u kvalitet rada ove članice Univerziteta.

Predsjednica Željka Cvijanović rekla je da Vlada pruža institucionalnu podršku javnim univerzitetima, te da je u prethodne tri godine uloženo oko 51 milion KM za njihov razvoj.

Cvijanovićeva je navela da su ta ulaganja podrazumijevala izgradnju i rekonstrukciju fakultetskih objekata kao i studentskih domova.

,,Tome smo posvetili veliku pažnju i raduje me što su i rezultati rada članica Univerziteta uspješni. Jedan od njih je i podatak da je prošle godine Akademija umjetnosti UNIBL zabilježila rekordan broj upisanih kako domaćih tako i studenata iz inostranstvaˮ, rekla je Cvijanovićeva nakon posjete Akademiji umjetnosti i istakla da taj podatak potvrđuje da je ova članica Univerziteta u Banjoj Luci afirmisana i dobro pozicionirana unutar visokoškolskog sistema u Republici Srpskoj.

,,U narednom periodu nam predstoji da i dalje usmjeravamo sredstva u unapređenje rada Akademije umjetnosti, a svjedoci smo da smo već počeli sa tim procesom uvođenjem različitih sadržajaˮ, rekla je Cvijanovićeva.

,,Raduje me što sam danas vidjela da je u ovoj visokoškolskoj ustanovi uspostavljena dobra organizacija rada, ali i sinergija između nastavnog kadra i naših budućih umjetnika, za koje možemo već reći da su umjetnici, s obzirom na umjetnička djela koja smo danas vidjeli, a čiji su oni autoriˮ, rekla je predsjednica.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević istakao je da je uspjeh Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci rezultat podrške koju Vlada Srpske daje za rad ove visokoškolske ustanove, kao i cjelokupnog Univerziteta.

,,Drago mi je da smo vidjeli da na Akademiji vlada pozitivna atmosfera, te da postoje i planovi za budući period, čiju će realizaciju pomoći Vlada Srpske i nadležno ministarstvoˮ, rekao je ministar Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin zahvalio je predsjednici Cvijanović i resornom ministru Rajčeviću na nesebičnoj podršci Univerzitetu.

On je podsjetio da se na Univerzitetu, uz podršku Vlade Republike Srpske, izvode kapitalne investicije, a jedna od njih je svakako i izgradnja pozorišne scene u IV paviljonu Studentskog centra ,,Nikola Teslaˮ. Kako je istakao rektor, plan je da ovaj projekat bude završen u julu tekuće godine.

,,Tokom sastanka sa predsjednicom Republike i ministrom Rajčevićem razgovarali smo i o organizaciji nadolazeće ljetnje škole koja će se u Banjoj Luci održati tokom jula, a čiji su organizatori naša Akademija umjetnosti i Univerzitet umetnosti iz Beogradaˮ, kazao je rektor.

Dekanica Akademije umjetnosti Dragana Purković Macan, MA, zahvalila je na posjeti ovoj visokoškolskoj ustanovi i na iskazanom interesovanju za njen rad.

,,Razgovarali smo o novim planovima i podršci za naredni period, o razvoju novih studijskih programa, upisnoj politici i uslovima našeg radaˮ, rekla je ona.

Inače, Akademija umjetnosti svojom gotovo četvrt vijeka dugom tradicijom i nesumnjivim značajem zauzima posebno mjesto među članicama Univerziteta u Banjoj Luci. Akademiju danas čine tri studijska programa na kojima se školuju umjetnici iz oblasti likovnih, muzičkih i dramskih umjetnosti. Nastavnici i saradnici Akademije umjetnosti primjenjuju najsavremenije metode nastave, školujući i uvodeći studente u svijet stvaralaštva u kome će na kreativan način dati odgovore na sve profesionalne izazove modernog doba.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12092/au8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12092/au1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12092/au2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12092/au3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12092/au4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12092/au5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12092/au6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12092/au7.jpg