Navigacija
Viber X logo

Na PMF-u obilježen Dan planete zemlje

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom Dana planete zemlje, na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 27. aprila 2022. godine održan je događaj na temu ,,Sačuvajmo naš biodiverzitetˮ.

Događaj je okupio 62 učenika iz Srednjoškolskog centra iz Čelnica, Katoličkog školskog centra ,,Blaženi Ivan Mercˮ Banja Luka, te Gimnazije i Tehnološke škole iz Banje Luke. 

Kroz inovativna i sadržajna predavanja učenici su upoznali ugrožene i zaštićene vrste biljaka i životinja u Republici Srpskoj, kao i konkretne aktivnosti, na terenu i u institucijama, koje se sprovode na njihovom očuvanju. Takođe, učenici su imali priliku i da se upoznaju sa konkretnim akcijama u očuvanju divlje mačke koja i dalje živi na teritoriji Republike Srpske. 

Nakon predavanja, organizovana je i radionica na kojoj su učenici iz unaprijed pripremljenog materijala o ugroženim vrstama i njihovih prezentovanih karakteristika predložili vrstu koja po njihovom mišljenju treba da se zaštiti i čuva na teritoriji Republike Srpske. Po mišljenju svih učesnika, pažnja treba da se posveti svim ugroženim vrstama biljaka i životinja, a kao najugroženije vrste izdvojeni su vuk, medvjed, divlja mačka i barska kornjača. Na kraju događaja organizovan je kviz znanja iz očuvanja biodiverziteta RS. 

Prisutnima se ispred LIR organizacije obratila Medina Gerić, MA, koja ih je upoznala sa najnovijim aktivnostima koje provodi ova organizacija u cilju očuvanja životne sredine u lokalnim zajednicama na teritoriji Republike Srpske.

Organizatori događaja bili su nastavnici sa studijskih programa biologija i ekologija i zaštita životne sredine: dr Smiljana Paraš, dr Siniša Škondrić, dr Goran Šukalo i Rajko Roljić, MA.  Predavači na događaju bili su Tanja Šnjegota, diplomirani profesor ekologije i zaštite životne sredine, Ana Ćurić, magistar bioloških nauka i Dragana Stević, doktor hemijskih nauka. Takođe, predavači su bili i studenti studijskih programa biologije i ekologije Emilija Jelić, Marijana Jorgić, Danica Novaković i Valentina Knežević.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12183/dan_planete_zemlje__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12183/dan_planete_zemlje__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12183/dan_planete_zemlje__3_.jpg