Navigacija
Viber X logo

Održana druga radionica u okviru WBC-RRI.NET projekta

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Radionica koja predstavlja nastavak rada na budućim scenarijima i osmišljavanju zajedničkih aktivnosti u okviru WBC-RRI.NET „Horizont 2020ˮ projekta, na kojem je Univerzitet u Banjoj Luci jedna od članica konzorcijuma, održana je 1. aprila 2022. godine na Filozofskom fakultetu. 

Ovo je druga radionica u nizu, a prisustvovali su joj predstavnici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Univerziteta u Banjoj Luci, privrednog sektora i civilnog društva, kao i profesori iz srednjih škola. 

Tokom ovog događaja oni su učestvovali u kreiranju aktivnosti čiji je cilj uvođenje i unapređenje postojećih kodeksa i etičkih standarda u institucionalnu praksu visokoškolskih ustanova, unapređenje nastavnog pristupa ka rodno-inkluzivnom STEAM obrazovanju. Cilj je i uvođenje prakse redovnog pohranjivanja rezultata istraživanja u digitalnom repozitorijumu, te integrisanje kriterijuma otvorene nauke i etike i uvrštavanje principa otvorene nauke i etičkih pitanja u kriterijume za dodjelu grantova za istraživačke projekte. 

Pored toga, predviđeni su i mogući rizici u realizaciji aktivnosti, ali i mjere za njihovo ublažavanje. Realizacija ovih zajednički osmišljenih aktivnosti predviđena je za period od juna 2022. do januara 2024. godine, a biće ostvarena u saradnji sa nadležnim ministarstvima, te visokoškolskim ustanovama, srednjim školama, privrednim subjektima i nevladinim organizacijama. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12106/20220401_102538.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12106/20220401_120748.jpg