Navigacija
Viber X logo

Stipendije iz programa Marija Sklodovska-Kiri

Nauka i razvojStipendije i programiOpšte

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je poziv za stipendiranje u okviru programa IAEA Marija Sklodovska-Kiri.

Riječ je o programu stipendija namijenjenom studentkinjama u oblasti nuklearne energije, a plan je da bude dodijeljeno preko stotinu stipendija.

Prilikom odabira stipendista, uzima se u obzir geografska raznolikost i raznolikost oblasti studija, pored uslova za kvalifikovanje i drugih kriterijuma. Odabrani kandidati dobijaju stipendiju u iznosu od 20.000 evra za troškove školarine i isto toliko sredstava koji pokrivaju troškove života tokom trajanja studija.

Po završetku studija, studentima se takođe daje prilika da stažiraju do 12 mjeseci u  IAEA, njenim partnerskim organizacijama i industriji. Pored toga, studentima se pruža mogućnost da prisustvuju i učestvuju u raznim obrazovnim, profesionalnim i mrežnim događajima.

Od 2020. godine kada je prvi put objavljen Marija Sklodovska-Kiri program, stiglo je ukupno 1042 prijava. Odabrano je 210 kandidata iz 93 nacionalnosti koji studiraju u 53 zemlje širom svijeta.

Predviđeno je da program raste svake godine kako bi se osiguralo da više žena ima priliku da nastavi napredno obrazovanje u oblastima vezanim za nuklearnu energiju. Naredni poziv za prijavu bi trebalo da bude otvoren sredinom jula 2022. i biće zatvoren početkom oktobra 2022.

Za više informacija o programu i uslovima, posjetite linkove:  IAEA Marie Sklodowska-Curie Fellowship Programme | IAEA i Information for applicants | IAEA.