Navigacija
Viber X logo

Održana radionica ,,Od ideje do patentaˮ

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Centar za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci, u saradnji sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, 30. maja 2022. godine, organizovao je radionicu ,,Od ideje do patentaˮ.

Prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Miroslav Malinović izjavio je da su posljednjim promjenama pravilnika ove visokoškolske ustanove, koji reguliše postupak zaštite intelektualne svojine, obuhvaćeni i studenti. Prorektor je rekao da do sada studenti nisu podnosili patentne prijave, te da je jedan od ciljeva ove radionice i da se studenti motivišu da prijavljuju svoje patente.

Koordinator ovog projekta Predrag Govedarica rekao je da je cilj ove radionice da se nastavnici, saradnici, studenti Univerziteta, kao i ostali zaposleni administrativni radnici edukuju o intelektualnom vlasništvu, postupku zaštite tog vlasništva i kako da istraživači dođu do patenta koji je krajnji cilj. On je dodao da je cilj ovog projekta i da se se podigne svijest o značaju intelektualne svojine.

Doc. dr Ana Špirić iz Instituta za intelektualnu svojinu BiH rekla je da je postupak zaštite intelektualne svojine i samog patenta regulisan Zakonom o patentu i da je zakonska regulativa usklađena sa regulativom zemalja u regionu, kao i evropskim modelima. Ona je navela da je pitanje upravljanja intelektualnom svojinom značajno za razvoj preduzetništva na univerzitetima.

Inače, tokom radionice, održane u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, ugledni predavači su govorili o temama kao što su: Zaštita intelektualnog vlasništva u Horizont projektima; Komercijalizacija intelektualne svojine; Od rezultata istraživanja do patenta – iskustva naših nastavnika, te o mnogim drugim pitanjima iz oblasti intelektualnog vlasništva. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12299/7871.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12299/7907.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12299/7908.jpg