Navigacija
Viber X logo

Simpozijum ,,Novine u dijagnostici i liječenju tumora kod djeceˮ okupio vodeće stručnjake

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Simpozijum ,,Novine u dijagnostici i liječenju tumora kod djeceˮ, održan 7. maja 2022. godine u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske,  okupio je vodeće stručnjake iz dijagnostičke patologije, pedijatrije, hematoonkologije i radiologije.

Redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci dr Radoslav Gajanin navodi da je plan da se ovakvi skupovi održavaju minimalno jednom godišnje, u istom sastavu, samo iz drugih naučnih oblasti.

,,Prva naučna oblast koju smo odabrali jeste pedijatrija i pristup dijagnostici, odnosno liječenju savremenim modalitetimaˮ, rekao je Gajanin i naglasio da je cilj simpozijuma predstaviti novosti i u dijagnostičkim i u terapijskim postupcima praktično rijetkih bolesti kod djece.

,,Skup je interdisciplinaran i na njemu učestvuju različiti specijalisti, odnosno profesori i naučnici iz različitih oblastiˮ, rekao to je profesor Gajanin.

Prof. dr Gordan Vujanić navodi da su kod djece najčešći oblici tumori leukemije i tumori mozga.

,,Tumori kod djece nisu česti i ne predstavljaju ogroman zdravstveni problem u odnosu na bolesti odraslih, ali je značajno da djeca u Republici Srpskoj imaju jednak nivo i dijagnostikovanja i liječenja, kao što se to radi u svijetuˮ, rekao je doktor Gordan Vujanić, te istakao da su mnogi tumori koji se dijagnostikuju kod djece izlječivi ako se liječe na vrijeme i ako se odredi prava terapija.

Vujanić je rekao da veoma malo slučajeva tumora kod djece zahtijeva liječenje u inostranstvu, jer se oni liječe prema protokolima koji su utvrđeni od svjetskih organizacija koje se time bave. 

,,Potpuno su isti protokoli liječenja i ovdje i u Beču, Londonu, Njujorku. Samo je važno da kada se postavi tačna dijagnoza, oni koji provode proces liječenja znaju te protokoleˮ, rekao je Vujanić, svjetski priznat patolog koji trenutno radi u Dohi.

Sekretar Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik prof. dr Dragan Danelišen kaže da prisustvo vrhunskih stručnjaka ovom simpozijumu pokazuje želju da se Republika Srpska uhvati ukoštac sa ovim izazovima i podigne nivo kada je riječ o liječenju malignih bolesti, posebno kod djece.

Inače, simpozijum je organizovao Odbor za hronične nezarazne bolesti Odjeljenja medicinskih nauka ANURS, u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci i Udruženjem pedijatara Republike Srpske. Naučni odbor ovog simpozijuma činili su: akademik prof. dr Duško Vulić, akademik prof. dr Dragan Danelišen, prof. dr Radoslav Gajanin, prof. dr Gordan Vujanić i doc. dr Jelena Lazić.

Program rada simpozijuma ,,Novine u dijagnostici i liječenju tumora kod djeceˮ nalazi se ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12209/sa3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12209/sa.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12209/sa4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12209/sa5.jpg