Navigacija
Viber X logo

STEPGRAD okupio učesnike iz 15 zemalja

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Međunarodna naučna konferencija ,,Savremena teorija i praksa u graditeljstvu” (STEPGRAD), koja je okupila učesnike iz 15 zemalja, svečano je otvorena 16. juna 2022. godine.

Riječ je o dvodnevnoj konferenciji koju po četvrti put organizuje Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

Direktor konferencije prof. dr Snježana Maksimović kaže da su plenarni predavači na konferenciji stigli iz Švajcarske, Turske i Njemačke.

,,Cilj konferencije je da kroz tematski i sadržajni koncept poveže nauku, struku i obrazovanje na polju graditeljstva, ali i mlade naučnike sa iskusnijim kolegama. Ove godine dobili smo oko 80 radova, od čega je 70 prihvaćeno za izlaganje i objavljeno u našem zbornikuˮ, rekla je ona na otvaranju u prostorijama kompanije ,,Lanakoˮ u Banjoj Luci.

,,Programom STEPGRAD konferencije obuhvaćene su aktuelne teme iz građevinarstva, geodezije, arhitekture, urbanizma i srodnih naučnih disciplina, sa posebnim osvrtom na obrazovanje u savremenom graditeljstvuˮ, navela je prof. Maksimović i dodala da je kvalitet konferencije održane 2020. godine zvanično prepoznat i od strane  Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, koje je ovaj događaj klasifikovalo kao međunarodnu naučnu konferenciju prve kategorije.

Prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Miroslav Malinović naveo je da je ova konferencija izrasla u referentno okupljanje stručnjaka, naučnika i istraživača iz oblasti arhitekture, građevinarstva, geodezije i srodnih polja.

,,Na ovaj način se doprinosi povećanju vidljivosti kvaliteta rada fakulteta i Univerziteta, ali i povezivanju sa drugim relevantnim institucijama u okruženju i inostranstvuˮ, naveo je  prorektor Malinović.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta UNIBL prof. dr Saša Čvoro kaže da je ovaj fakultet prošle godine obilježio 25 godina uspješnog rada.

,,Ove godine obilježavamo 25 godina visokoškolske nastave arhitekture u Republici Srpskojˮ, kaže Čvoro navodeći da je Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet međunarodno priznata visokoškolska ustanova, a o čemu, između ostalog, svjedoči i jedna ovakva konferencija.

Suorganizatori konferencije su: Arhitektonski fakultet i Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, IRMA institut u Ljubljani, Arhitektonski fakultet i Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore, Građevinski fakultet u Skoplju, Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Sveučilište Sjever u Varaždinu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12383/IMG-9132.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12383/IMG-9125.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12383/IMG-9116.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12383/IMG-9122.jpg