Navigacija
Viber X logo

Bogatim programom obilježen Dan Konfucijevih instituta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Nizom manifestacija u organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci obilježen je još jedan Svjetski dan Konfucijevih instituta.

Prva od aktivnosti bila je amaterski turnir u stonom tenisu, organizovan u saradnji sa Stonoteniskim klubom „Banja Lukaˮ. Turnir je održan 18. septembra 2022. godine, u Sportskoj dvorani „Centarˮ u Banjoj Luci, a učešće je uzelo 15 ekipa sastavljenih od po dva igrača. Tri najbolje ekipe nagrađene su vrijednim nagradama, koje je pripremila
kineska kompanija ,,China State Construction Engineeringˮ.

Dalje, u saradnji sa JU Ugostiteljskom školom iz Banje Luke, 24. septembra organizovana je i radionica kineske kuhinje. Džao Pingde, master šef iz kineske kompanije „Šandongˮ, zajedno sa građanima okušao se u pripremi specijaliteta sečuanske kuhinje.

Povodom Dana Konfucijevih instituta, 16. septembra organizovan je kviz iz poznavanja kineske kulture i takmičenje u korišćenju kineskih štapića za jelo za učenike Gimnazije i drugih srednjih škola u gradu. Isti takav kviz organizovan je i 27. septembra za učenike JU Srednjoškolski centar u Doboju.

Ove godine, građani su u Domu omladine u Banjoj Luci mogli da pogledaju i odabrane filmove.

Odabrani kineski filmovi prikazani su 21. i 22. septembra 2022. u banjalučkom Domu omladine, a samo dan kasnije na istoj lokaciji organizovano je i predstavljane kineske pop muzike u saradnji sa Muzičkom školom ,,Opus Conmusicaˮ.
Inače, preko 500 Konfucijevih instituta u više od 140 zemalja tokom septembra tradicionalno proslavljaju ovaj dan i tom prilikom organizuju javne događaje na kojima se kineski jezik, kultura i tradicija dijele sa građanima lokalnih zajednica.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12694/Gimnazija_Kviz__2___1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12694/Muzi%C4%8Dki_nastup.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12694/Radionica_kineske_kuhinje__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12694/Radionica_kineske_kuhinje__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12694/Stoni_tenis__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12694/Stoni_tenis__3___1_.jpg