Navigacija
Viber X logo

Obilježene tri decenije Poljoprivrednog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanost povodom 30 godina postojanja i rada Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci održana je 10. oktobra 2022. godine u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin kaže da je prije tri decenije, bez prostora i kadra, krenula da se ispisuje istorija Poljoprivrednog fakulteta, mjesta na kojem su do sada svoje diplome stekli brojni inženjeri poljoprivrede, te studenti drugog i trećeg ciklusa studija.

,,Pored infrastrukture, jedno od najznačajnijih dostignuća Poljoprivrednog fakulteta jeste i stvaranje vlastitog nastavnog kadra, jer je tokom trideset godina fakultet od samo pet profesora, koliko ih je imao u momentu osnivanja, došao do nivoa da su gotovo sve potrebe u nastavnom procesu zadovoljene nastavnicima i saradnicima koji su u radnom odnosu na ovom fakultetu”, kazao je rektor i naglasio da fakultet ostvaruje zavidne rezultate i na polju nauke.
Takođe, naveo je da će Univerzitet i dalje podsticati kvalitet na svim poljima rada Univerziteta i njegovih članica. 
,,Osnovni kriterijumi razvoja su, kao i do sada, uspjeh, profesionalnost, stručnost, odgovornost, kompetentnost, a sve sa ciljem da budemo uzor i ponos svimaˮ, naveo je on.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Zlatan Kovačević rekao je da je ova visokoškolska ustanova napravila velike rezultate u nauci i svim ostalim segmentima u vezi sa visokim obrazovanjem. On je rekao da je za proteklih 30 godina na prvom ciklusu studija diplomiralo oko 1715 studenata, na drugom ciklusu 123 magistra i mastera poljoprivrednih nauka.

,,U posljednjih pet godina svoje diplome steklo je 375 diplomiranih inženjera poljoprivrede prvog ciklusa, 82 mastera poljoprivrednih nauka, dok trenutno fakultet ima 275 aktivnih studenata na prvom i 88 studenata na drugom ciklusu studija”, naveo je dekan Kovačević.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Boris Pašalić poručio je povodom 30 godina Poljoprivrednog fakulteta da se ovaj fakultet razvijao zajedno sa Srpskom, te izrastao u renomiranu ustanovu, čiji je zadatak ne samo naučno-istraživački rad, već i plasiranje rezultata tog rada do poljoprivrednih proizvođača.
,,Važno je da razvijamo sve institucije u Srpskoj koje imaju veze sa poljoprivredom – od onih koje obrazuju inženjere poljoprivrede, do savjetodavnih službi, institucija koje su povezane sa ministarstvom, jer je značajno da sami sebi proizvedemo dovoljno hrane u ovim kriznim vremenima”, rekao je Pašalić.

On je rekao i da resorno ministarstvo podržava Poljoprivredni fakultet na način da je obezbijedilo odgovarajuće proizvodne površine, te da svake godine obezbjeđuje sredstva za razvoj i nabavku opreme za te proizvodne površine.
Zvanicama se obratila i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje doc. dr Jelena Starčević, a koja je navela da je ovaj fakultet danas jedna priznata i konkurenta naučna i obrazovna ustanova, u regionu ali i u Evropi.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske akademik prof. dr Rajko Kuzmanović podsjetio je da je Poljoprivredni fakultet i Univerzitet važan partner Akademije nauke i umjetnosti.  

Povodom 30 godina, fakultet je nagradio zaslužene institucije i pojedince koji su dali nesebičnu podršku u razvoju ovog fakulteta. Prije svečanosti, položeni su i vijenci na bistu prvog dekana Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Petra Durmana, a promovisani su i diplomci prvog i drugog ciklusa studija, ukupno njih 68 koji su svoje diplome stekli u proteklih godinu dana.

Svečanosti povodom tri decenije postojanja i rada Poljoprivrednog fakulteta prisustvovala je i prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban, prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak, akademik Milivoje Unković, dekani članica Univerziteta, nastavnici i saradnici, te brojni gosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12720/glavna1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12720/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12720/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12720/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12720/4.jpg