Navigacija
Viber X logo

Učenici upoznati sa konceptom odgovornih istraživanja i inovacija

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Posjetom Gimnaziji ,,Petar Kočić” u Novom Gradu, 26. oktobra 2022. godine, završena je posljednja u nizu prezentacija koncepta odgovornih istraživanja i inovacija za učenike završnih razreda u srednjim školama širom Republike Srpske.

Naime, u periodu od 26. septembra do 26. oktobra, predstavnici Centra za razvoj i podršku istraživanju Univerziteta u Banjoj Luci, zajedno sa nastavnicima i saradnicima naše visokoškolske ustanove, posjetili su osam srednjih škola u Novom Gradu, Prijedoru, Gradišci, Banjoj Luci, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Sprovedene aktivnosti odnose se na promociju principa odgovornih istraživanja i inovacija kroz izradu i prikazivanje video-zapisa i diskusiju učenika na teme kao što su: otvoreni pristup nauci, naučno obrazovanje, upravljanje i rukovođenje, uključenost građana, rodna ravnopravnost i etika. Učenici su iskazali interesovanje za te teme i podijelili svoje stavove o stanju u naučnoj zajednici, nauci i inovacijama kao neizostavnom segmentu tokom srednjoškolskog obrazovanja, potrebi za praktičnom nastavom i uključivanjem učenika, budućih mladih stručnjaka i istraživača, u aktivni  doprinos primjeni odgovornih istraživanja i inovacija.

Izrada infografika i video-zapisa, te prezentacija tokom posjeta srednjim školama,  podržana je od strane Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske kroz grant podrške WBC-RRI.NET Horizont 2020. projektu, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dalo je saglasnost za podršku edukativnoj aktivnosti koja je usmjerena ka poboljšanju učeničkih kompetencija.

Cilj ovih aktivnosti je ostvarivanje saradnje sa srednjim školama ali i afirmacija i promocija pozitivnih stavova učenika prema nauci i istraživanju, te motivisanje za dalji rad u ovoj oblasti. Ovo je ujedno bila prilika da se potencijalni budući studenti upoznaju sa mogućnostima i prednostima studiranja na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Promotivni video-zapisi:

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12762/5-27.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12762/1-27.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12762/3-27.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12762/4-27.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12762/2-27.jpg