Navigacija
Viber X logo

UNIBL dobija španski lektorat

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Memorandum o razumijevanju za osnivanje lektorata španskog jezika potpisali su 14. oktobra 2022. godine rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin i ambasadorka Kraljevine Španije u BiH Marija Tereza Lizarancu Perinat.

Lektorat za potrebe Studijskog programa romanistike, koji se izvodi na Filološkom fakultetu našeg univerziteta, osniva se pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova i saradnje Španije i Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju.

Rektor Gajanin je tokom potpisivanja Memoranduma, u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, istakao da je strateško opredjeljenje Univerziteta unapređenje međunarodne saradnje kroz programe razmjene osoblja i studenata sa drugim svjetskim univerzitetima, te zajedničko učešće u međunarodnim projektima, ali i povećanje broja objavljenih naučnih radova u međunarodno priznatim časopisima.

Takođe, naglašeno je da UNIBL ima višedecenijsku saradnju sa brojnim univerzitetima iz Španije.

U tom svjetlu, navedeno je da je Univerzitet u Banjoj Luci učestvovao, zajedno sa španskim univerzitetima, u nekoliko Tempus, Erazmus mundus i Erazmus+ programa. Istaknuto je da je kroz Tempus projekat ostvarena saradnja sa Univerzitetom u Alikanteu, Univerzitetom u Đironi, Politehničkim univerzitetom u Valensiji. Navedeno je i to da je kroz Erazmus mundus program ostvarena saradnja sa Univerzitetom u Granadi i Univerzitetom Balearska ostrva.

Ambasadorki je preneseno i da UNIBL trenutno ima aktivnu saradnju kroz Erazmus+ program koja se odnosi na razmjenu osoblja i studenata Univerziteta u Banjoj Luci sa Univerzitetom u Granadi, Univerzitetom u Kadizu i Univerzitetom Santijago de Kompostela, kao i da postoje i aktivni bilateralni sporazumi o saradnji  sa više španskih univerziteta.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su i prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju UNIBL prof. dr Milica Balaban, dekanica Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić, te Zlatko Sarić iz Odjeljenja za kulturu Ambasade Španije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12732/r-l-s.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12732/14.10.2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12732/14.10.1.jpg