Navigacija
Viber X logo

Uspostavljanje saradnje sa Egiptom

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta prof. dr Radoslav Gajanin i ambasador Egipta u Bosni i Hercegovini Jaser Abdelrahman Ali Sorour razgovarali su 7. oktobra 2022. godine o mogućoj saradnji naše visokoškolske ustanove sa Univerzitetom u Kairu i Univerzitetom u Aleksandriji.

Plan je da se sa egipatskim univerzitetima ostvari saradnja na polju razmjene nastavnog i administrativnog osoblja, studenata, te da se uzme zajedničko učešće u istraživačkim projektima.

Tokom sastanka, održanog u kabinetu rektora Gajanina, kojem su prisustvovali i prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić i dekan Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić, govorilo se i o osnivanju egipatskog kutka koji će biti smješten u prostorijama Filološkog fakulteta.

Kako je dogovoreno, Ambasada Egipta će kutak opremiti savremenom literaturom iz oblasti filologije, politikologije, filozofije, turizma i drugih nauka, te neophodnom informatičkom opremom. Sagovornici su razmijenili i informacije o mogućoj dodjeli stipendija od strane Egipta.

U nastavku dana, ambasador je posjetio i Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, a gdje prisustvovao predavanju prof. dr Branislava Anđelkovića sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu pod nazivom ,,Egipatska civilizacija i njen odraz na naše krajeveˮ.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12717/large_egipat_5.jpg