Navigacija
Viber X logo

Medicinski fakultet obilježio 44 godine rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom promocijom 205 diplomaca prvog ciklusa studija, te uručenjem nagrada, 15. novembra 2022. godine obilježene su 44 godine uspješnog rada i razvoja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin navodi da je Medicinski fakultet najveća članica Univerziteta i kadrovski i po broju studenata.

,,Raduje činjenica da na ovom fakultetu raste broj studenata u posljednjih nekoliko godina. Ako uporedimo broj studenata danas sa onim brojem iz 2017. godine, možemo da vidimo da na Medicinskom fakultetu raste broj studenataˮ, kazao je rektor i naveo da je broj upisanih studenata na prvi ciklus studija na programima koji se izvode na ovom fakultetu veći za više od 1100 studenata.

Kada je riječ o izlasku na tržište, rektor kaže da je ovaj fakultet jedinstven primjer koji je svoje usluge ponudio tržištu, a što treba da bude uzor svim članicama Univerziteta u Banjoj Luci.

,,Medicinski fakultet je članica Univerziteta koja publikuje najveći broj radova u međunarodno referentnim časopisimaˮ, poručio je on, te podsjetio da je upravo časopis ,,Skripta medikaˮ, čiji je izdavač Medicinski fakultet, danas dio svjetske citatne baze ,,Skopusˮ.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranko Škrbić kaže da je ovaj događaj prilika da se diplome uruče 39. put. Kako je naveo, u godini iza nas Medicinski fakultet je ostvario veliki uspjeh na svim poljima.

,,Od ove godine kreću i studije na engleskom jeziku, riječ je o oko 70 studenata iz Indije, Turske i Bangladešaˮ, kazao je Škrbić i naveo da je riječ o studentima na Studijskom programu medicina.

Po njegovim riječima, postoji veliko interesovanje i za pokretanje studija dentalne medicine i farmacije na engleskom jeziku.

Duška Regoda diplomirala je na Studijskom programu medicine i student je generacije sa prosjekom ocjena 9,8. Kako je navela, želja joj je da se u budućnosti bavi kardiologijom, te da svojim znanjem i radom poboljša zdravstveni sistem Republike Srpske.

Svečanosti održanoj u Kulturnom centru ,,Banski dvorˮ prisustvovali su i prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Miroslav Malinović, generalni sekretar Univerziteta mr Đorđe Markez, dekani članica i drugi.

Ako pogledamo istoriju, važno je naglasiti to da je Univerzitet u Banjoj Luci pokrenuo  inicijativu za osnivanje Medicinskog fakulteta još 1976. godine, a cilj je bilo obrazovanje stručnjaka sa visokom stručnom spremom i stručnim nazivom doktor medicine. Pripreme su trajale skoro dvije godine, a Medicinski fakultet osnovan je 17. marta 1978. godine, rješenjem Skupštine opštine Banja Luka.

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci od svog nastanka do danas ubrzano se razvijao, krećući se u smjeru pokretanja novih studijskih programa. Naime, pored Medicine, Stomatologije, Farmacije i Zdravstvene njege, licencirani su i studijski programi: Babištvo, Fizioterapija, Radiološka tehnologija, Sestrinstvo, Sanitarno inženjerstvo, Medicinsko- laboratorijska dijagnostika, Master zdravstvenih studija i novo usmjerenje Mastera zdravstvenih studija – Mentalno zdravlje djece i mladih. Tako Medicinski fakultet danas ima sva tri ciklusa studija: integrisane studije medicine, stomatologije, farmacije; osnovne studije Studijskog programa zdravstvena njega – Sestrinstvo, drugi ciklus studija – Master zdravstvenih studija, kao i treći ciklus studija – Biomedicinske nauke.

Posljednjih nekoliko godina Medicinski fakultet je značajnu pažnju posvetio proširenju prostornih kapaciteta, tehničkom opremanju i kadrovskom osposobljavanju, kako bi se omogućilo pružanje savremenih stručnih znanja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12810/%D0%93%D0%9B%D0%90%D0%92%D0%9D%D0%90_%D0%A4%D0%9E%D0%A2%D0%9E%D0%93%D0%A0%D0%90%D0%A4%D0%98%D0%88%D0%901.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12810/IMG_1050.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12810/IMG_1137.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12810/IMG_1124.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12810/IMG_1375.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12810/IMG_0958.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12810/IMG_1368.JPG