Navigacija
Viber X logo

Održana konferencija nagrađenih nastavnika i saradnika

Opšte

Konferencija nagrađenih nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjoj Luci održana je 11. novembra 2022. godine. Na konferenciji, kojoj su prisustvovali novozaposleni nastavnici i saradnici, predstavljeni su oni naučni radovi i projekti čiji su autori, odnosno koordinatori, nagrađeni od strane Univerziteta.

Prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Miroslav Malinović kaže da je ova konferencija prilika da se predstave najbolji od nagrađenih nastavnika.

Kako je naveo prorektor, nagrade su dodijeljene u tri kategorije, sa novčanim fondom od 100.196 KM.

,,Tako je u kategoriji nagrada koje se odnose na nastavnike i saradnike autore naučnog rada objavljenog u indeksiranom naučnom časopisu nagrađeno njih 57, sa ukupnim fondom nagrada u iznosu od 88.296 KM. Kada je riječ o nagradama nastavnicima i saradnicima Univerziteta rukovodiocima, koordinatorima ili učesnicima međunarodnih naučnoistraživačkih projekta, nagrađeno je 17 prijavljenih sa ukupno 10.500 KM. U trećoj kategoriji, a koja se odnosi na nastavnike i saradnike koordinatore ili kontakt osobe Erazmus+ projekata – Ključna akcija 2 – Izgradnja kapaciteta, nagrađeno je njih dvoje, sa iznosom od 1400 KMˮ, kazao je prorektor Malinović

Prisutnima na konferenciji u Rektoratu obratio se i rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, koji je zahvalio nastavnicima i saradnicima na svim aktivnostima. Rektor je u obraćanju najavio nastavak podrške za sve one naučne radnike koji vrijedno rade i u godinama koje slijede.

Dr Čedomir Zeljković, vanredni profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, nagrađen je kao prvi autor rada objavljenog u indeksiranom naučnom časopisu.

 ,,Rad se konkretno bavi tematikom optimalnog dimenzionisanja sistema napajanja za izolovane potrošače. To su potrošači koji su udaljeni od elektroenergetske mreže, a tipičan predstavnik takvih potrošača je mobilna bazna stanica mobilne telefonije koja je postavljena negdje dalekoˮ, kazao je on i objasnio da je njegov i zadatak njegovog tima bio da korisniku pruže informaciju o tome koliko solarnih panela da postavi,  odnosno koja je snaga vjetroturbine kako bi sistem funkcionisao savršeno sa što manjim troškovima.

Među nagrađenim je i dekan, odnosno vanredni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Marijana Kapović Solomun.

,,Nagrade koje nam daje Univerzitet su odličan podsticaj za nauku i naučnu produktivnost. Kroz naučne radove mi zapravo ostvarujemo saradnju i sa vodećim svjetskim univerzitetimaˮ, kazala je prof. dr Marijana Kapović Solomun sa Šumarskog fakulteta.

Kako je navela, način na koji Univerzitet u Banjoj Luci stimuliše naučne radnike može da posluži i kao primjer drugim visokoškolskim ustanovama.

Dio akademske zajednice od ove godine je i Marko Romić, MA, zaposlen kao asistent Pravnog fakulteta, koji navodi da je Univerzitet hram nauke.

,,Zadovoljstvo je vidjeti kada Univerzitet i njegove članice prepoznaju rad i zalaganje nastavnika i saradnikaˮ, naveo je on i istakao da je ova konferencija prilika da o nauci uči od najboljih, koji rade na razvoju nauke.

Ova konferencija je održana u sklopu manifestacija povodom obilježavanja 47 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12803/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12803/4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12803/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12803/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12803/5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12803/6.jpg