Navigacija
Viber X logo

Evropska komisija usvojila radni program rada Horizont Evropa

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Evropska komisija usvojila je radni program rada Horizont Evropa, vrijedan 13,5 milijardi evra za 2023. i 2024. godinu, a što je signal za početak nove faze istraživačkog programa EU.

Riječ je o programu u kojem su navedeni pozivi za projekte, njihov obim i budžeti. Na ovaj način je kompletiran paket projekata programa rada Horizont Evropa, a u njemu se sada nalaze i programi koji nisu bili ranije objavljeni, a to je civilno društvo i bezbjednost.

Kako se navodi, novi program rada je u velikoj mjeri u skladu sa klimatskim i digitalno orijentisanim političkim ciljevima EU, sa preko 5,67 milijardi evra, ili više od 42 odsto budžeta, namijenjenih istraživanju u vezi sa klimom, uključujući 1,67 milijardi evra za podršku biodiverzitetu. S druge strane, preko 4,5 milijardi evra biće uloženo u digitalna istraživanja, dok će dodatnih 970 miliona evra pomoći da se ubrza tranzicija čiste energije i promoviše energetska nezavisnost.

Uprkos drugim krizama koje su prisutne, ni pandemija virusa korona nije stavljena u drugi plan 2023. godine, pa će milijarda evra iz fonda EU biti uložena u istraživanje koje se bavi ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije. Kada je riječ o zdravstvenoj situaciji i vanrednim okolnostima u doba pandemije virusa korona, plan je da se za ovu namjenu izdvoji 336 miliona evra.

Dalje, dodatnih 600 miliona evra je planirano da se uloži kroz pet misija Horizont Evropa i to za istraživanja zasnovana na temama kao što su klimatski rizici, obnova vodenih sistema, prelazak na klimatsku neutralnost, poboljšanje zdravlja zemljišta, te za borbu i prevenciju karcinoma.
Puni program rada usvojen je nekoliko nedjelja prije početka novog dvogodišnjeg programskog perioda, a prvi pozivi se otvaraju već ove nedjelje.

Detaljni planovi poziva i njihov obim mogu se naći u četrnaest programa rada koji su sada dostupni na internetskoj stranici Evropske komisije. Takođe, komisija će održati niz informativnih događaja za potencijalne podnosioce aplikacija za projekte, a koji počinju 8. decembra 2022. i traju do 16. februara sljedeće godine.

Programi rada nalaze se ovdje.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12903/European-Commission.jpg