Navigacija
Viber X logo

Mandatar obavio konsultacije sa rektorima

Opšte

U okviru konsultacija za sastav nove vlade Republike Srpske, mandatar Radovan Višković razgovarao je 2. decembra 2022. godine sa rektorima Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radoslavom Gajaninom i prof. dr Milanom Kulićem.

Tokom konsultacija u Banjoj Luci, mandatar Višković najavio je da će buduća vlada nastaviti sa reformom sistema visokog obrazovanja i mjerama za dalju modernizaciju oba javna univerziteta, uključujući i intenzivna ulaganja u infrastrukturu i niz mjera za unapređenje studentskog standarda.

Kako je saopšteno iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske, mandatar je istakao da će nova vlada nastaviti sa podrškom izgradnji novog objekta Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dok se, istovremeno, u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu izvode 20 miliona KM vrijedni projekti izgradnje objekata Rektorata, Muzičke akademije, studentskog doma i Fakulteta fizičke kulture.

Takođe, naglašena je potreba usklađivanja studijskih programa sa potrebama tržišta rada, te ukazano na to da bi jedna od reformskih mjera mogla biti i osnivanje naučno-istraživačkih centara u kojima bi bili angažovani najuspješniji studenti oba javna univerziteta.

U saopštenju se navodi da su rektori Gajanin i Kulić zahvalili na dosadašnjoj, intenzivnoj podršci, u smislu jačanja infrastrukturnih kapaciteta, ali i mjera za unapređenje položaja studenata, uključujući i omogućavanje besplatnog smještaja u studentskim domovima.

Istovremeno, rektori su izrazili zadovoljstvo sa provođenjem programa zapošljavanja najuspješnijih studenata sa oba univerziteta u institucijama Republike Srpske, te izrazili očekivanje da će ovakva praksa biti nastavljena i u budućnosti.

Izvor fotografije: Vlada Republike Srpske

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12873/rektori_02.12.2022._398785683.jpg