Navigacija
Viber X logo

Održana panel-diskusija „Pričajmo o rodno osjetljivom jeziku­­ˮ

Univerzitet u Banjoj LuciOpšteUNIGEM

Panel-diskusija „Pričajmo o rodno osjetljivom jezikuˮ održana je 6. decembra 2022. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Tokom panel-diskusije, koja je okupila 30 zaposlenih i studenata sa različitih članica Univerziteta, naglašeno je da je neophodno pristupiti tematici upotrebe rodno osjetljivog jezika sa  aspekta lingvistike i društvenih okolnosti unutar kojih se isti razvija. Kako je navedeno, korišćenje rodno osjetljivog jezika na nivou institucija je djelimično rezultat aktivnosti prilagođavanja politikama koje su povezane sa pristupanjem Evropskoj uniji.

Učesnici su naglasili i kako je na ličnom nivou neophodno ostaviti mogućnost izbora po pitanju korišćenja rodno osjetljivog jezika, a ovo je bila prilika i  da se iznesu različiti stavovi po pitanju orodnjavanja jezika i njegove formativne uloge u društvu.

Inače, na panel-diskusiji su govorili: viša asistentkinja Filološkog fakulteta UNIBL Nataša Vučenović, student drugog ciklusa studija na Filozofskom fakultetu našeg univerziteta Nemanja Tubonić, te istraživačica-saradnica pri Institutu za književnost i umetnost u Beogradu Jelena Lalatović. Događajem je moderirala predsjedavajuća Savjetotavnog odbora za rodnu ravnopravnost UNIBL mr Anđela Pepić, a koja inače i rukovodi Centrom za razvoj i podršku istraživanju Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovu panel-diskusiju, u sklopu kampanje ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženamaˮ, organizovao je Univerzitet u Banjoj Luci, putem Savjetodavnog odbora za rodnu ravnopravnost. Inače, aktivnosti u okviru ove kampanje provode se u okviru projekta UNIGEM, finansijski podržanog od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a koji se realizuje u partnerstvu sa 19 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a među kojima je i Univerzitet u Banjoj Luci.  

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12893/Rodno-osjetljivi_jezik_panel_diskusija__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12893/Rodno-osjetljivi_jezik_panel_diskusija__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12893/Rodno-osjetljivi_jezik_panel_diskusija__2_.jpg