Navigacija
Viber X logo

Uručeni ugovori o finansiranju projekata

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević uručio je 10. marta 2023. godine ugovore o finansiranju projekata naučnoistraživačkih organizacija čiji je osnivač AP Vojvodina u saradnji sa organizacijama iz Republike Srpske.

Ove godine su podržana 24 projekta sa ukupno 24 miliona dinara, a sredstva su odobrena za šest projekata iz oblasti medicinskih nauka, pet projekata iz oblasti društvenih nauka, po četiri iz oblasti tehničkih i biotehničkih nauka, po dva projekta iz oblasti tehnoloških i interdisciplinarnih nauka i jedan projekat iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja.

Kako je Milošević istakao, iz godine u godinu povećavaju se sredstva za zajedničke naučnoistraživačke projekte, a sve veći broj podržanih projekata govori o tome da  je prostor za povezivanje istraživača iz Srbije i Republike Srpske sve širi.

On je dodao da je važna spremnost da se jačaju kapaciteti nauke kao okvira iz koga izvire moderno visoko obrazovanje, a samim tim i svi drugi resursi jednog društva, njegov privredni, politički i demokratski potencijal.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dr Željko Budimir rekao je da ovi zajednički projekti učvršćuju vezu naših univerziteta i da naš akademski prostor dobija zajedničku dimenziju.

„Istovremeno, ovo je izuzetno važno za intelektualnu zajednicu, jer će razmena ideja, mišljenja i završetak tih projekata sigurno dobro markirati određene probleme koji su prisutni u AP Vojvodini i Republici Srpskojˮ, naveo je ministar Budimir.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin istakao je da su podržani važni projekti, koji će, osim toga što će rezultirati primjenom u struci, povezati timove univerziteta.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu  prof. dr Dejan Madić istakao je da su univerziteti sjeme znanja, te da je ovaj vid saradnje AP Vojvodine sa Republikom Srpskom posebno važan.

(AGENCIJE/UNIBL)

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13173/UGOVORI_APV2023.jpg