Navigacija
Viber X logo

,,Dani Vlade S. Miloševićaˮ od 10. aprila

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Manifestacija „Dani Vlade S. Miloševića” biće održana od 10. do 27. aprila 2023. godine. 

Program manifestacije, koja se izvodi dvadeset četvrti put, biće izveden u KC Banski dvor, Muzeju Republike Srpske, Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Narodnom pozorištu Republike Srpske, ali i u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Kolarca u Beogradu.

Koncerti regionalnih i domaćih umjetnika, naučni skup, masterklasovi, predavanja – samo su dio programa ovogodišnje manifestacije. Posebno će biti svečano otvaranje manifestacije, koje će biti posvećeno proslavljenoj dirigentkinji Darinki Matić Marović i to kroz koncert „Tragovi iz sazvežđa Regulaˮ Akademskog hora „Kolegijum muzikumˮ iz Beograda. Koncertom diriguje Dragana Jovanović.

Takođe, nakon 82 godine obnavlja se „Liturgija sv. Jovana Zlatoustogˮ Vlade S. Miloševića i to u izvođenju združenog Mješovitog hora profesora, asistenata, saradnika i studenata Akademije umjetnosti i Kamernog hora „Kerubiniˮ UNIBL, pod dirigentskom palicom Dušana V. Uroševića.

Poslije 50 godina svjetsku premijeru simfonijske poeme „Hilendarˮ Vlade Miloševića izvešće združeni Simfonijski orkestar RTS-a i Akademije umjetnosti UNIBL na koncertu „Hilandar kao nadahnućeˮ, čime će se upriličiti svečano zatvaranje ovogodišnje manifestacije. Solista na ovom koncertu biće Aleksandar Sinčuk, dok će koncertom dirigovati Branka Radošević Mitrović i Dejan Savić. 

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Muzikološkim društvom Republike Srpske. Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13214/dvm.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13214/Dvm-program__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13214/Dvm-vizual.jpg