Navigacija
Viber X logo

Anja Stojaković - Ka Foskari univerzitet u Veneciji

Univerzitet u Banjoj LuciIskustva sa razmjene

Oduvijek sam željela živjeti i studirati van naše zemlje, a pošto sam zavoljela italijanski jezik, Italija je za mene postala sinonim za inostranstvo. Kako bih ostvarila svoju želju, upisala sam Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, znajući, između ostalog, da ova ustanova sarađuje sa univerzitetima u Italiji.

Odlučila sam se za razmjenu u okviru Erazmus programa jer je to bila prilika da provedem jedan semestar u Veneciji, da tamo sretnem nove ljude, steknem saznanja o različitim kulturama, kao i da putujem po Italiji i obiđem mnogo gradova, što je meni možda bilo i najbitnije.

Naglasila bih i da su mi boravak u Veneciji i druženje sa lokalnim stanovništvom veoma pomogli u usavršavanju italijanskog jezika. Smatram da se jezici najbolje i najlakše usvajaju tamo gdje je njihovo osnovno govorno područje, tako da bih razmjenu preporučila svakome ko želi da nauči neki jezik, a pritom voli da upoznaje ljude i kulture kojima oni pripadaju.

Ova razmjena dragocjena je i zbog toga što vam pruža mogućnost da se osamostalite. Tek kada se nađete u nepoznatom okruženju, shvatite koliko ste zapravo sposobni. S druge strane, čak i ako odete sami, sasvim sigurno nećete biti usamljeni – gradovi u kojima se razmjene realizuju prepuni su studenata iz cijelog svijeta i bogati sadržajima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13576/02_%D0%90%D1%9A%D0%B0_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0.jpg