Navigacija
Viber X logo

Marko Lončar - Masarikov univerzitet u Brnu

Univerzitet u Banjoj LuciIskustva sa razmjene

Napišite nam nešto ukratko o sebi (ime i prezime, fakultet, godina studija)

Moje ime je Marko Lončar. Na Erazmus razmjenu sam otišao u toku posljednjeg semestra na osnovnim studijama na smjeru politikologija na Fakultetu političkih nauka. Pomenuti semestar proveo sam na Masarikovom univerzitetu u Brnu, najvećem gradu Moravske i drugom gradu po veličini u Češkoj Republici.

Kako ste se odlučili za odlazak u razmjenu?

Odlazak na razmjenu planirao sam još od prve godine studija čekajući najpovoljniji trenutak za to obzirom na sve studentske obaveze. Shodno tome, odlučio sam se da to bude moj posljednji semstar u toku osnovnih studija. Iako je još od prve godine moj plan bio odlazak na razmjenu na jug Španije, tačnije u Granadu, u posljednjem trenutku promijenio sam odluku i odlučio da to ipak bude Brno.

Detalj sa razmjene koji najčešće prepričavate?

Nemoguće je izdvojiti jedan detalj u specifičnom okruženju u kome provedete pet mjeseci okruženi ne samo studentima iz različitih evropskih država no i sa svih kontinenata. U takvom okruženju mnogo je svakodnevnih detalja koji se mogu prepričavati.

Organizacija nastave na univerzitetu domaćinu, šta Vam se svidjelo, a šta nije?

Na fakultetima društvenih i humanističkih usmjerenja nastava je tokom cjelokupnog semestra izvođena onlajn. Ipak, kvalitet nastave bio je na visokom nivou, a ušteda vremena odlaskom do fakulteta doprinijela je većem broju slobodnih sati koji su iskorišćeni na druge aktivnosti. Suma sumarum, utisak je da je onaljn sistem i te kako razrađen te da može poslužiti za primjer.

Zanimljiva činjenica koju ste saznali u toku razmjene o lokalnom stanovništvu ili možda predrasuda koju ste imali, a koja se pokazala kao netačna?

Češka je sačinjena od tri istorijske pokrajine. Šleska je najmanja od njih, a stanovnici Moravske, čije je središte Brno, poznati su kao ljubazni, prijatni, druželjubivi i uzgajivači kvalitetnih vina. Nasuprot njima, stanovnicima Bohemije, na zapadu zemlje, pripisuju se nešto surovije osobine, a pivo je bez premca piće broj jedan. Uprkos istorijskim razlikama i određenim pokretima zasnovanim na moravljanskom nacionalnom identitetu, podrška u glasačkom tijelu ovakvim političkim opcijama je na mizernom nivou.

Kako je Erazmus iskustvo doprinijelo razvoju Vaše ličnosti?

Erazmus iskustvo osposobljava studenta na život i rad u dinamičnom i međunarodnom okruženju u kome ima priliku da usavrašava ne samo znanja sa matičnih fakulteta nego i jezik(e) te da prevazilazi raznorazne vrste predrasuda kojima je svako od nas izložen. Na kraju, ono što ostaje jesu kontakti širom svijeta koji uvijek mogu biti korisni.

Vaš savjet budućim Erazmus studentima?

Erazmus je iskustvo koje ne želite propustiti. Svako u manjoj ili većoj mjeri osjeća strah prije negoli se otisne na Erazmus međutim taj strah nestaje vrlo brzo, a uspomene i iskustva ostaju zauvijek. Ukoliko razmišljate da odete na razmjenu u Brno, imajte u vidu odličnu ponudu predmeta, prihvatljiv standard života za naše uslove, sličnost kultura i nadasve savršenu poziciju u srcu Evrope za sve one koji tokom Erazmusa žele da putuju.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13575/01_1_IMG_20210307_155716_952.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13575/01_2_IMG_20210403_195313_488.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13575/01_3_IMG_20210610_192423_934.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13575/01_4_IMG_20210713_162908_078.jpg