Navigacija
Viber X logo

Preminuo prof. dr Drago Tešanović

Opšte

Redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci dr Drago Tešanović preminuo je 1. septembra 2023. godine u Banjoj Luci u 67. godini.

Profesor Tešanović rođen je 16. marta 1956. godine u selu Baljvine kod Mrkonjić Grada. Osnovne studije završio je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1979. godine, gdje je stekao zvanje profesora srpskohrvatskog jezika i jugoslovenskih književnosti. Na istom fakultetu magistrirao je 1984. godine sa temom „Morfološke osobine Lalićevog jezikaˮ, a doktorsku tezu pod nazivom „Sufiksi za obilježavanje lica u jeziku Branka Ćopićaˮ odbranio je 1997. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Na Univerzitetu u Banjoj Luci bio je angažovan od 1988. godine, gdje je biran u nastavnička zvanja od docenta do redovnog profesora, a od 2006. do 2008. godine bio je prorektor Univerziteta u Banjoj Luci. Radio je i na nekadašnjoj Pedagoškoj akademiji, kao i na tadašnjem Nastavničkom fakultetu u Nikšiću Univerziteta Crne Gore, Institutu za slavistiku u Salcburgu, te u Regionalnom fondu za obrazovanje, nauku i kulturu u Banjoj Luci. Bio je član Društva nastavnika Republike Srpske, te autor više naučnih radova i knjiga.

Komemoracija povodom smrti prof. dr Drage Tešanovića biće održana sutra u 10 časova na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, a sahrana istog dana u 12 časova na banjalučkom groblju „Sveti Pantelijaˮ.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13570/drago-tesanovic2.jpg