Navigacija
Viber X logo

Delegacija Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke posjetila UNIBL

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

O otvaranju modernog inovacionog centra za međunarodni transfer tehnologija u polju biomedicine, koji treba da izvrši transfer visokih tehnologija u zdravstveni sistem Republike Srpske, razgovarano je 22. novembra 2023. godine na sastanku rektora Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslava Gajanina i delegacije Šangajskog univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke koju je predvodio rektor prof. dr Vu Tao.

Rektor Gajanin je rekao da Univerzitet u Banjoj Luci već ima tradicionalno dobru saradnju sa univerzitetima u Kini, te da je siguran da će saradnja sa Šangajskim univerzitetom za medicinu i zdravstvene nauke biti veoma dobra, intenzivna i dinamična. Po riječima rektora Gajanina, naš univerzitet je za šest godina ostvario saradnju sa više od deset vodećih univerziteta iz NR Kine.

„Imamo priliku da u Republici Srpskoj bude smješten inovacioni centar koji će biti posvećen transferu nauke i tehnologije u oblasti zdravstvenih i biomedicinskih nauka i naš univerzitet će biti siguran partner u tomeˮ, rekao je Gajanin.

Šangajski univerzitet za medicinu i zdravstvene nauke je lider u sveobuhvatnom razvoju bimedicinske industrije, a rektor Vu Tao očekuje da će Kina i Republika Srpska imati plodnu saradnju u oblasti transfera biomedicinskih tehnologija.

„Postoje potencijali i mogućnosti razvoja saradnje na polju inovacionog centra za transfer biomedicinskih tehnologija i nadamo se da ćemo tu saradnju ostvariti i zajednički raditi na realizaciji projekata u toj oblastiˮ, rekao je Tao.

,,Centar bi služio kao prilika za razmjenu osoblja, razmjenu tehnologija i bolju saradnju u poljima medicine i akademske saradnje i projekataˮ, istakao je rektor Vu Tao.

On je istakao da se zajedničkim trudom i radom mogu ostvariti značajni rezultati. Ono što je važno naglasiti jeste to da je otvaranje inovacionog centra za transfer tehnologije u polju biomedicine planirano u okviru projekta „Pojas i putˮ.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranko Škrbić rekao je da se raduje budućoj saradnji, kada je riječ o transferu tehnologija u oblasti zdravstva i medicine.

„U potpunosti smo spremni za takvu saradnju, koja će doprinijeti razvoju zdravstvene zaštite, ali i naučne oblasti i tehnologijaˮ, rekao je on.

Uspostavljanje međunarodnog transfera tehnologije od strateškog je interesa za zdravstvo Srpske, ali i njen položaj u međunarodnoj zajednici, poručuju nadležni.

,,Delegacija iz Kine je spremna da u Banjoj Luci i Republici Srpskoj otvori jedan inovacioni centar koji treba upravo da izvrši taj transfer tehnologija u naš zdravstveni sistemˮ, kaže ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željko Budimir. Po njegovim riječima, Univerzitet će imati podršku Vlade Republike Srpske i ministarstava u svim aktivnostima koje se odnose  na formiranje i rad ovog centra.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji je takođe prisustvovao ovom sastanku u Rektoratu, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo ugostiti delegaciju iz Šangaja, te podsjetio da je prije nekoliko dana u tom gradu kao šef delegacije Republike Srpske imao priliku da razgovara o saradnji u različitim oblastima.

„Sada otvaramo novi vid saradnje i riječ je o inovacijama i novim tehnologijama u oblasti zdravstva. Radi se o sistemskom segmentu saradnje kroz oblast visokog obrazovanja i inovacija, što za zdravstveni sistem Republike Srpske mnogo značiˮ, rekao je Šeranić.

Sastanku je prisustvovao i rektor Univerziteta informatičkih nauka i tehnologije iz Ohrida prof. dr Ninoslav Marina, prorektori Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Kristina Pantelić Babić i prof. dr Dalibor Kesić, te direktorka Konfucijevog instituta UNIBL doc. dr Ljiljana Stević.

Foto: Dejan Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13801/515.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13801/514.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13801/510.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13801/511.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13801/512.jpg