Navigacija
Viber X logo

Prorektorka Pantelić Babić učestvovala u radu Okruglog stola u Splitu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Kristina Pantelić Babić učestvovala je u radu okruglog stola UniAdrion univerzitetske mreže, održanog od 14. do 16. novembra 2023. godine u Splitu.

Inače, sjednica Upravnog odbora UniAdrion mreže i Okrugli sto pod nazivom Quo Vadis UniAdrion? Put međuuniverzitetske saradnje organizovani su u prostorijama Rektorata Univerziteta u Splitu. Rektor Univerziteta u Splitu i trenutni predsjednik UniAdrion mreže prof. dr Dragan Ljutić, zajedno sa svojim saradnicima, bio je domaćin ovog značajnog regionalnog okupljanja.

Pored rektora Ljutića, Okruglom stolu prisustvovali su diplomata i glavni sekretar Jadransko-jonske inicijative Fabio Pigliapoko, te rukovodioci Kancelarije za međunarodne odnose, kao i članovi sekretarijata UniAdrion mreže, predstavnici univerziteta članova mreže i drugi.

Na Okruglom stolu bilo je riječi o tome na koji način navedena mreža može doprinijeti zajedničkim istraživačkim aktivnostima, projektima i obrazovanju. Jedan od zaključaka ovog događaja bila je i potreba za većim angažovanjem i učešćem studenata u aktivnostima UniAdrion mreže uz povećanje aktivnosti vezanih za dostupne informacije o samoj mreži.

Istog dana, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Splitu, otvorena je i dvodnevna konferencija Adriatic-Ionian Region is You(th) na temu You(th) in EUSAIR, kojoj su prisustvovali i prisutni predstavnici UniAdrion mreže. Tokom konferencije održano je nekoliko paralelnih sesija u organizaciji mladih predstavnika država jadransko-jonskog regiona uz aktivno učešće prisutnih sa interesantnim informacijama o aktivnim i budućim projektima.

Tokom ovog događaja, prorektorka prof. dr Kristina Pantelić Babić razgovarala je sa kolegama iz UniAdrion mreže o daljoj saradnji i prednostima koje donosi aktivno učešće u ovoj međuuniverzitetskoj mreži u kojoj je Univerzitet u Banjoj Luci višedecenijski aktivni član i učesnik.

Mreža UniAdrion osnovana je 2000. godine u Raveni i od tada u svom radu podstiče saradnju univerziteta jadransko-jonskog regiona kroz zajedničke projekte, obuke i studije. Trenutno broji 53 univerziteta člana mreže iz deset zemalja, uključujući i Univerzitet u Banjoj Luci.

EUSAIR je makroregionalna Strategija EU za jadransku i jonsku regiju, pokrenuta u oktobru 2014. godine, a uključuje četiri države članice Evropske unije, i to Hrvatsku, Grčku, Italiju, Sloveniju te Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i San Marino. EUSAIR se nadovezuje na petnaestogodišnju saradnju unutar jadransko-jonske inicijative i na pomorsku strategiju za Jadransko i Jonsko more Evropske komisije iz novembra 2012. godine.

Izvor fotografija: Sveučilište u Splitu

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13790/IMG_2515.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13790/IMG_2515__1_.jpg