Navigacija
Viber X logo

Prof. dr Dražana Tošić predavač po pozivu u Japanu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Dražana Tošić sa Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci sa sjedištem u Prijedoru bila je predavač po pozivu na Međunarodnoj radionici i konferenciji o održivom razvoju resursa ka neutralnosti ugljenika, održanoj na Kjušu univerzitetu, u japanskom gradu Fukuoka, od 27. novembra do 1. decembra 2023. godine.

Prof. Tošić je izlagala na temu razvoja numeričkog modeliranja održive rudarske prakse na ležištu boksita u Bosni i Hercegovini.

Međunarodna radionica i konferencija u organizaciji Kooperativne međunarodne mreže za nauku o Zemlji i tehnologiju (CINEST) i Akita Univerziteta u Japanu okupila je stručnjake iz Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana, Mongolije, Kirgistana, Južne Afrike, Bocvane i Japana.

Učesnici su  imali priliku posjetiti i kamenolom krečnjaka Higašitani i Kjušu cementaru Micubiši korporacije, rudnik uglja Omuta Mike i vulkan Unzen na najjužnijem japanskom velikom ostrvu Kjušu.

Boravak i učešće prof. Dražane Tošić u Japanu omogućeno je zahvaljujući Međunarodnom centru za istraživanje i obrazovanje o mineralnim i energetskim resursima (ICREMER) pri Akita univerzitetu u Japanu i rukovodiocu ovog centra prof. dr Asuši Šibajami.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13840/prof-dr-drazana-tosic-predavac-po-pozivu-u-japanu-03.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13840/prof-dr-drazana-tosic-predavac-po-pozivu-u-japanu-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13840/prof-dr-drazana-tosic-predavac-po-pozivu-u-japanu-01.JPG