Navigacija
Viber X logo

Razgovarano o izgradnji istraživačko-edukativnog centra u Jezeru

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

O mogućoj izgradnji istraživačko-edukativnog centra na području opštine Jezero razgovarano je 15. decembra 2023. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Naime, riječ je o sastanku predstavnika Univerziteta u Banjoj Luci, Saveza Srba Slovenije i načelnice opštine Jezero Snežane Ružičić, održanom u skladu sa Sporazumom o realizaciji zajedničkih aktivnosti na praćenju projekta ,,NASA Misija Mars 2020ˮ iz 2021. godine, a čiji je potpisnik i rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin.

Predsjednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović predstavio je rad SSS, kao i rad srpskih udruženja na području Slovenije, a inženjer Nikola Vlahović prezentovao je Kosmički centar Nordung, smješten u slovenačkom Vitanju.

Sagovornici su konstatovali da se, na osnovu primjera dobre prakse Kosmičkog centra Nordung, pristupi pripremi projektnog plana za moguću izgradnju istraživačko-edukativnog centra u Jezeru. Takođe, dogovoreno je i da se Univerzitet u Banjoj Luci priključi akciji darivanja knjiga za četiri biblioteke namijenjene srpskom stanovništvu u Sloveniji.

U ime našeg univerziteta, sastanku je prisustvovao prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić, kao i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Radoslav Dekić, dekanica Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić, dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta prof. dr Saša Čvoro, te dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Zoran Đurić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13896/Izgradnja_centra_u_Jeyeru.jpg