Navigacija
Viber X logo

Šumarski fakultet dobio GIS laboratoriju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Povodom obilježavanja godišnjice Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 22. decembra 2023. godine otvorena je savremeno opremljena GIS laboratorija.

U GIS laboratoriji će se primjenom metoda GIS-a (geografski informacioni sistemi i nauka) vršiti istraživanja i edukacije u prikupljanju, obradi i analizi prostornih podataka u šumarstvu, urbanom šumarstvu, lovstvu i zaštiti prirode.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici Šumarskog fakulteta, u početku rada ove laboratorije će naglasak biti na praćenju stanja i kartiranju šumskih ekosistema, dok će se u budućnosti, nabavkom opreme za fotogrametriju, oblast djelovanja proširiti na fotointerpretaciju taksacionih karakteristika i zdravstvenog stanja sastojine i pojedinačnih stabala.

Kako su naveli na Šumarskom fakultetu, očekivanja su da će GIS laboratorija, kroz istraživanje, obrazovanje i inovacije doprinijeti unapređenju šumarske struke, očuvanju prirodnih resursa Republike Srpske, kao i zaštiti njene prirode.

Inače, na inicijativu Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske, firme iz drvnoprerađivačkog sektora u Republici Srpskoj su donirale 15 savremenih računara, a čime su se stekli uslovi za stvaranje prve moderne GIS laboratorije na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

31 godina Šumarskog fakulteta

Nešto ranije, istog dana, Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci je svečanom akademijom obilježio 31 godinu uspješnog postojanja i rada.

Akademiji je prisustvovao i prorektor za materijalne i ljudske resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić, kao i studenti i članovi kolektiva Šumarskog fakulteta, te predstavnici akademske zajednice, javnih preduzeća i preduzeća iz oblasti drvne industrije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13912/GIS_LABORATORIJA_SUMARSKI_FAKULTET_UNIBL.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13912/GIS_LABORATORIJA_SUMARSKI_FAKULTET_UNIBL1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13912/godisnjica_sumarskog_fakulteta.jpg