Navigacija
Viber X logo

Preminuo akademik Dragan Danelišen

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Akademik prof. dr Dragan Danelišen preminuo je 15. januara 2024. godine, u 82. godini.

Dr  Danelišen rođen je 14. juna 1941. u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu školu i realnu gimnaziju 1959. godine, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1966. godine. Specijalistički ispit iz opšte hirurgije položio je 1974. godine u Zagrebu, a specijalistički ispit iz dječije hirurgije 1985. godine u Beogradu. Magistarski rad ,,Posttraumatska splenektomija i njen učinak na serumske imunoglobuline u korelaciji s T i B limfocitima’’ odbranio je 1986. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju ,,Imunološka opravdanost i hirurške mogućnosti očuvanja povrijeđene slezene'' 1989.  godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Na istom fakultetu izabran je za asistenta 1978, docenta 1989, vanrednog profesora 1996. i redovnog profesora 2004. godine. Predavao je predmete Hirurgija sa ratnom hirurgijom i Biološka antropologija sa osnovama sportske medicine. Za profesora emeritusa izabran je 2009. godine.

Osnivač je i dugogodišnji načelnik Klinike za dječiju hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Većinu radnog vijeka posvetio je hirurgiji i nauci. Bio je nosilac naučnoistraživačkog projekta Povrede u prometu Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti (1989). Više puta boravio je na stručnom usavršavanju u zemlji i inostranstvu i to u poznatim centrima za hirurgiju i dječju hirurgiju u Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, Italiji, SAD, Japanu, Francuskoj.

Svoju hiruršku praksu započeo je abdominalnom hirurgijom, gdje je ostvario zapažene rezultate na polju inovacionih tehnika: vagotomije, hepatobilijarne hirurgije i portalne hipertenzije. Prelaskom na dječju hirurgiju, najveće interesovanje pokazao je za oblast neonatološke hirurgije, embrionalnih tumora, dječje urologije i politraume. Dao je nove, originalne, operativne tehnike u liječenju kongenitalnih anomalija, vezikoureteralnog refluksa, reimplantacija slezine i vlastite, u svijetu inaugurisane, metode liječenja povreda kolona i rektuma lokalnom aplikacijom kiseonika (Seul 1994). Autor je četrnaest knjiga i 144 naučna rada, od kojih su mnogi objavljeni u vodećim međunarodnim časopisima.

Bio je član Savjetodavnog vijeća Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banja Luka i brojnih međunarodnih stručnih udruženja.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 5. septembra 2008, a za redovnog 21. decembra 2012. godine. Od 2016. godine bio je sekretar  Akademijinog Odjeljenja medicinskih nauka.

Bio je član jugoslovenske reprezentacije u atletici 1962. godine, rukometaš, jedriličar i motorni pilot, a pored toga i klupski ljekar Bokserskog kluba Slavija i ljekar boksera Marijana Beneša u njegovim profesionalnim nastupima. Dobitnik je više priznanja i nagrada.

Komemorativni skup povodom smrti akademika Danelišena održaće se u Velikoj sali Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, 19. januara 2024. godine u 11 časova, a sahrana istog dana na Novom groblju u Vrbanji u 14 časova.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13937/denelisen1.jpg