Navigacija
Viber X logo

Novi napredak UNIBL na Vebometriksu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL) ostvario je napredak za 82 mjesta na Vebometriksovoj rang-listi.

Kako se navodi u najnovijem preliminarnom Vebometriksovom izvještaju za period od juna 2023. do januara 2024. godine, UNIBL je zadržao drugu poziciju na listi visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine, dok se na svjetskom nivou nalazi na 2763. mjestu. Ono što je važno naglasiti je i to da je Univerzitet ostvario značajan napredak u svim kategorijama rangiranja – vidljivost, otvorenost i izvrsnost.

Svakako, važno je naglasiti da Univerzitet u Banjoj Luci ostvaruje konstantan napredak na ovoj rang-listi. Tako je, na primjer, Univerzitet u Banjoj Luci od jula 2017. godine do danas napredovao za 2071. poziciju. Te 2017. godine Univerzitet u Banjoj Luci nalazio se na sedmoj poziciji univerziteta iz BiH i bio je na 4834. mjestu u svijetu.

Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta. Na ovoj listi nalazi se 31.000 univerziteta iz cijelog svijeta, a u procesu metodologije rangiranja analiziraju se tri kategorije: vidljivost, otvorenost i izvrsnost. Tradicionalno, prvu poziciju na Vebometriksu zauzimaju američki univerziteti Harvard i Stanford, a slijedi ih Masačusetski tehnološki institut.

Cilj ove vrste rangiranja je povećanje prisustva akademskih i istraživačkih ustanova na internetu i promovisanje slobodnog pristupa rezultatima naučnih istraživanja. Tako Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb-publikacija do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14028/VEBOMETRIKS_UNIBL.jpg