Navigacija
Viber X logo

Održan drugi dio seminara o demografskoj politici

Opšte

Drugi dio seminara „Demografska politika u Rusiji, Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori – izazovi i perspektiveˮ održan je u onlajn formatu 28. februara 2024. godine.

Na ovom seminaru, kojim je moderirala dekanica Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranka Perić Romić, prezentacije su održali ruski istraživači.

Tako je zamjenica direktora za nauku i inovacije Visoke škole za javnu upravu i preduzetništvo Instituta za ekonomiju i menadžment Uralskog federalnog univerziteta sa sjedištem u Jekaterinburgu dr Ana Petrovna Bagirova održala prezentaciju „Višečlane (mnogodjetne) porodice u Rusiji: procjene i izgledi”. Vanredna profesorka Instituta za ekonomiju i menadžment Uralskog federalnog univerziteta prof. dr Oksana Mihajlovna Šubat imala je prezentaciju ,,Višečlane (mnogodjetne) porodice u ruskim regionima: da li su ekonomski faktori važni?”, dok je doktorand i alumnista istoimene institucije Aleksandar Vasiljevič Nešatajev govorio o temi „Da li ruska filmska produkcija utiče na odliv mladih iz ruralnih sredina? (na osnovu rezultata analize sadržaja)ˮ. Bila je ovo prilika da učesnicima seminara prezentaciju održi i asistent na Katedri za istoriju države i prava Tuljskog državnog univerziteta Milan Stojanović. Asistent Stojanović govorio je na temu „Demografski problemi u Rusiji – verzije i protivrječnosti”.

Inače, treba naglasiti da je prvi dio seminara Demografska politika u Rusiji, Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori – izazovi i perspektiveˮ održan 26. januara 2024. godine, takođe u onlajn formatu.

Organizatori seminara su Visoka škola za državnu upravu i preduzetništvo Instituta za ekonomiju i menadžment Uralskog federalnog univerziteta, Centar za ruske studije Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Naučni seminar je organizovan u cilju daljeg jačanja, razmjene iskustava, diskusije o problemima i zajedničkog traženja odgovora na aktuelne izazove. Seminar je inače plod zajedničke želje da se u redovnim susretima kolega razmotre mogućnosti zajedničkih interdisciplinarnih istraživanja i objavljivanja njihovih rezultata, kao i promovisanja zajedničke saradnje. Glavni fokus kako ovog seminara tako i sljedećih koji su planirani biće istraživanje regionalnih socijalnih politika. Tema narednog seminara je omladinska politika.

Ono što je važno istaći jeste i to da je seminar jedan od plodova saradnje proistekle iz sporazuma o saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Ruskog federalnog univerziteta, koji su 15. septembra 2023. godine potpisali rektori dva univerziteta prof. dr Radoslav Gajanin i prof. dr Viktor Anatoljevič Kokšarov.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14064/odrzan-drugi-dio-seminara-o-demografskoj-politici-01.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/14064/odrzan-drugi-dio-seminara-o-demografskoj-politici-02.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/14064/odrzan-drugi-dio-seminara-o-demografskoj-politici-03.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/14064/odrzan-drugi-dio-seminara-o-demografskoj-politici-04.jpeg