Navigacija
Viber X logo

Održana dvodnevna radionica o zaštiti ličnih podataka

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Doktorand i istraživač na Katoličkom univerzitetu u Levenu Duško Milojević održao je dvodnevnu radionicu na temu „Zaštita ličnih podataka i etički principi u kontekstu učešća u Horizont Evropa programuˮ u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci.

Radionici održanoj 27. i 28. februara 2024. godine prisustvovala je i savjetnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Amina Kavazović, koja je predstavila program Prenos znanja stručnjaka iz dijaspore u javne institucije i izrazila zadovoljstvo što je kroz realizaciju ovog programa ostvarena saradnja sa Univerzitetom u Banjoj Luci.

Prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj prof. dr Aleksandar Ostojić je tokom uvodnog govora, a kojem je prisustvovala i prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetski saradnju prof. dr Kristina Pantelić Babić, naglasio značaj ove radionice u kontekstu unapređenja zaštite ličnih podataka u okviru univerzitetske zajednice i učešća u Horizont Evropa programu.

Tokom prvog dana radionice učesnici su imali priliku da se upoznaju sa ključnim konceptima, ulogama i načelima zaštite ličnih podataka sa fokusom na zakonske osnove obrade podataka i etičke aspekte učešća u Horizont Evropa programu. Fokus drugog dana radionice bio je na primjeni bezbjednosnih mjera za zaštitu ličnih podataka, na transferu, nadzoru i sankcijama u slučaju kršenja odredbi GDPR-a, kao i na zaštiti privatnosti u elektronskim komunikacijama u skladu sa direktivom E-privacy.

Inače, dvodnevni događaj je organizovao Centar za razvoj i podršku istraživanju Univerziteta u Banjoj Luci, uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru programa Prenos znanja stručnjaka iz dijaspore/iseljeništva u javne institucije/ustanove u BiH.

Konsultacije o zaštiti ličnih podataka

Svi zaposleni na Univerzitetu imaju i mogućnost konsultacija sa Duškom Milojevićem o zaštiti ličnih podataka 29. februara i 1. marta 2024. godine od 9 do 11 časova u prostorijama Centra za razvoj i podršku istraživanju Univerziteta u Banjoj Luci, uz prethodnu najavu putem  adrese elektronske pošte crpi@unibl.org.

FOTO: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14067/radionica_zastita_licnih_podataka_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14067/radionica_zastita_licnih_podataka_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14067/radionica_zastita_licnih_podataka_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14067/radionica_zastita_licnih_podataka_4.jpg