Navigacija
Viber X logo

Potpisani ugovori za realizaciju 24 projekta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečana promocija i potpisivanje 24 ugovora o realizaciji projekata, za čije finansiranje je Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine obezbijedila 400.000 KM, održana je 11. marta 2024. godine u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.                                                             

Riječ je o projektima odobrenim po javnom konkursu za finansiranje projekata koji će zajednički realizovati naučne zajednice iz Vojvodine i Republike Srpske.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željko Budimir rekao je da je postignut značajan napredak jer se od nekadašnjih šest projekata došlo do potpisivanja 24 ugovora odobrenih projekata.

Budimir je naglasio da su ovo projekti koji trebaju i Srbiji i Republici Srpskoj, koji lociraju probleme u tehničkim, prirodnim, društvenim naukama, koji jačaju srpski identitet i podižu mogućnost da se bolje razumiju problemi sa obje strane Drine i oni se posmatraju kao jedinstveno pitanje.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje, nauku i istraživačku djelatnost prof. dr Zoran Milošević istakao je da projekti, odobreni na osnovu realizacije Sporazuma o saradnji između vlada Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srpske, predstavljaju važno pitanje povezivanja naučnih zajednica Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da su odobreni projekti najbolji pokazatelji jedinstva u nauci, kulturi, obrazovanju.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radosav Gajanin zahvalio je za podršku i naglasio da je važno da iz godine u godinu raste broj projekata koje finansira Pokrajinska vlada.

„Najznačajnija aktivnost je istraživačka i formiranje timova koji će zajedno aplicirati, ne samo na lokalnim, već i na međunarodnim projektimaˮ, rekao je rektor Gajanin  i naglasio da su među učesnicima projekata Univerziteta u Banjoj Luci predstavnici sa pet fakulteta i to sa Medicinskog, Tehnološkog, Poljoprivrednog i Pravnog fakulteta, te Fakulteta političkih nauka.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ne bi mogao da opstane bez pomoći univerziteta iz Srbije i da se nada da će nakon realizacije ovih projekata rezultati biti objavljeni u međunarodnim časopisima koji su jako bitni kako bi poboljšali poziciju na međunarodnim listama univerziteta.

Spisak projekata i učesnika koji se odnose na Univerzitet u Banjoj Luci dostupan je ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti_01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti_02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti_03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti_05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti_04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti6.jpg