Navigacija
Viber X logo

Predavanje doc. dr Olega Soldata

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci dr Oleg Soldat održaće 25. aprila 2024. godine u Vijećnici Kulturnog centra ,,Banski dvor” predavanje ,,Dva Krajišnika: Tolkin i Ćopić — imaginativne paralele i značaj’’.

Cilj ovog predavanja, koje počinje u 18 časova, jeste da predstavi jedan neočekivan i nedovoljno osvijetljen filozofski značaj koji dva pisca imaju za naše vrijeme. Naime, kako se navodi u pozivu, Branko Ćopić i Džon Tolkin su umnogome slični pisci koje je korisno čitati u tandemu.

,,Ključ za dublje razumijevanje njihovih poetika i djela je zapravo geografija za koju su oba pisca bili životno vezani. Riječ je o tzv. geografiji rubnih zemalja. Tokom predavanja će se obratiti pažnja na to šta znači biti rubna zemlja Krajina, kao i na pitanje da li u svjetlu svega onda postoji i jedna engleska Krajina’’, navodi se u pozivu na predavanje.

Podsjetimo, Filozofski fakultet i ,,Banski dvor’’ organizuju seriju predavanja namijenjenih široj zajednici sa željom da pomognu sugrađanima u suočavanju sa različitim izazovima, ali i da ih podstaknu na zdravije i produhovljenije životne stilove.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14258/predavanje_oleg_soldat.jpg