Navigacija
Viber X logo

Izložba o Mihajlu Pupinu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Izložba ,,Sa pašnjaka do naučenjakaˮ posvećena naučniku Mihajlu Idvorskom Pupinu biće otvorena 23. maja 2024. godine, u 11 časova, u holu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Zainteresovani izložbu mogu pogledati svakog radnog dana do 6. juna, u terminu  od 10 do 19 časova.

Riječ je o izložbi koja nosi naziv po Pupinovoj autobiografiji iz 1921. godine, a za koju je tri godine kasnije nagrađen prestižnom Pulicerovom nagradom.

Mihajlo Pupin (1854–1935) je srpski naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Pupin je tokom svog naučnog i eksperimentalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rendgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Zaslužan je i za pronalazak Pupinovih kalemova. Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije, te počasni doktor 18 univerziteta.

Podsjetimo, knjiga ,,Pupinovi patenti i njegova filozofijaˮ autora Milana Božića promovisana je 23. aprila 2024. godine u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14335/image1__3_.jpeg