Navigacija
Viber X logo

Počinje 12. Festival nauke

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Festival nauke koji već 12 godina privlači pažnju mališana iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola, te studenta biće održan 23. i 24. maja 2024.

Događaj se održava u Sportskoj dvorani u Univerzitetskom gradu, te na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, posjetioce tokom dva dana festivala očekuje više od 100 različitih eksponata, eksperimenata, radionice, projekcije u planetarijumu, posjete akvarijumu i terarijumu.

U Univerzitetskom gradu će posjetioci moći da vide veliku izložbu eksperimenata na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, ali i da budu dio radionica koje organizuju Fakultet političkih nauka, Akademija umjetnosti, Filozofski fakultet, Filološki fakultet te Institut za genetičke resurse. „Savremeno novinarstvo i alati umjetne inteligencije”, „Diplomata na jedan dan”, „Lijepo pisanje”, „Kaligrafija”, „Škola arheologije”, „Šta sad mozak ima s tim?”, „Mali baštovan”, „Slikarske radionice” samo su neke od radionica koje će biti dio ovogodišnjeg Festivala nauke.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci posjetioci će imati priliku da posjete planetarijum, akvarijum i terarijum.

Hemijski sat, biljke u epruveti, levitirajući grafit, apoteka iz prirode, život u kapi vode, mozgalice sa končićima, kako biljka usvaja vodu, kreću li se biljke, 3D štampač, robotika, muzej živih fosila, čudesni život konjske dlake, vladaju li paraziti svijetom, dosanjani san jednog jezera, moj grad iz perspektive jedne laste, duh iz boce, hemijski kokteli, Teslin transformator, fontana u čaši, iluzije, bananin DNK, kako se pravi sir, čarolija boja... samo je dio sadržaja koji očekuje posjetioce ovogodišnjeg Festivala nauke.

Tokom dvodnevne smotre naučno-popularnih sadržaja vrata Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta biće otvorena od 9.00 do 18.00 časova, a Prirodno-matematičkog fakulteta od 9.00 do 16.30 časova.

Predstavljanje nauke na što zanimljiviji način i njena popularizacija posebno među predškolcima, osnovcima i srednjoškolcima, ali i ostalim posjetiocima cilj je i ovog festivala nauke.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke učestvuje 21 fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao  i nekoliko srednjih škola, te Institut za genetičke resurse našeg univerziteta i Uprava za policijsku obuku.

Ulaz na sve sadržaje Festivala nauke je besplatan.

NAPOMENA: Učešće u radionicama, kao i posjete planetarijumu i terarijumu, planirano je po grupama, to jest razredima, a termini se mogu rezervisati putem broja telefona: 051/360-243.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14314/festival_nauke__1___1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14314/festival_nauke__2_.jpg