Navigacija
Viber X logo

Prof. Milo Lompar govori na tribini „Kulturna politika Srba u 21. vijekuˮ

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Milo Lompar treći je govornik u serijalu tribina „Kulturna politika Srba u 21. vijekuˮ.

Tribinom zakazanom za 6. juni 2024. godine, u 19 časova u amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, moderira Nebojša Kuruzović.

Profesor Lompar na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu predaje Srpsku književnost 18. i 19. vijeka i Kulturnu istoriju Srba.

Takođe, predsjedava Zadužbinom ,,Miloš Crnjanskiˮ, te je autor brojnih naučnih radova i monografija, među kojima se ističu djela „Duh samoporicanjaˮ i „Povratak srpskom stanovištuˮ.

Njegov naučni i istraživački rad obuhvata širok spektar tema, od analiza poetike i stilistike, preko istorije ideja i kulturnih tokova, do političke filozofije i identitetskih pitanja u srpskoj kulturi. Pored akademskog rada, profesor Lompar je aktivan učesnik u javnom i kulturnom životu Srbije. Često je gost na tribinama, simpozijumima i konferencijama, gdje iznosi svoje stavove o aktuelnim društvenim i kulturnim pitanjima.

Cilj tribina „Kulturna politika Srba u 21. vijekuˮ jeste da se kroz interaktivna predavanja i panel-diskusije ukaže na značaj kulturne politike, postavljajući važna pitanja o njenoj definiciji, ciljevima, ključnim nosiocima, ulozi različitih institucija i mogućim pravnim okvirima. Poseban akcenat biće stavljen na ulogu države, crkve, univerziteta, dijaspore, kao i samostalnih umjetnika u oblikovanju kulturnog identiteta. Predavači i učesnici tribina koji se održavaju na Filozofskom fakultetu Univerziteta Banjoj Luci su ugledni srpski intelektualci, kulturni radnici i umjetnici iz zemalja sa srpskom zajednicom i kulturnom baštinom, uključujući zemlje
bivše Jugoslavije, Austrije, Njemačke, Italije i Mađarske.

Izvor fotografije: standard.rs

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14375/milo_lompar.jpg