Navigacija
Viber X logo

Univerzitetski grad domaćin Festivala nauke

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Festival nauke čiji je cilj popularizacija nauke otvoren je 23. maja 2024. godine u Sportskoj dvorani u Univerzitetskom gradu.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da se na ovom festivalu na zanimljiv način predstavljaju različiti  spektri eksperimenata koji se izvode na fakultetima.

Kako je istakao rektor, na ovom događaju Univerzitet učestvuje devet godina, a ove godine svoje učešće su uzeli gotovo svi fakulteti/ Akademija umjetnosti.

,,Festival je prilika da pokažemo dopadljivu nauku, ali želim da znate da Univerzitet iz godine u godinu podržava najbolje nastavnike i saradnike u naučnoistraživačkom radu na način da ih i materijalno stimuliše”, rekao je rektor Gajanin.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Zoran Bjelajac rekao je da finansiraju naučne skupove, štampanje publikacija, izradu doktorskih disertacija, tehnološke projekte i ostalo.

On vjeruje da će Festival nauke zainteresovati osnovce i  srednjoškolce za nauku, a moguće i opredijeliti ih za buduće zanimanje.

Prodekan za naučnoistraživački rad Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci doc. dr Milana Grbić rekla je da je važno promovisati nauku jer je to osnov i za razvijenu ekonomiju i tehnologiju, te ono na čemu treba intenzivno raditi.

S druge strane, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Božidar Popović smatra da svi fakulteti treba da uzmu učešće na ovom festivalu jer se razvojem nauka potvrđuje znanje stečeno u obrazovanju.

Otvaranju Festivala prisustvovali su i prorektori Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban, prof. dr Kristina Pantelić Babić i prof. dr Aleksandar Ostojić.

Inače, Festival nauke, čiji je organizator Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, ove godine traje dva dana i biće održan na dvije lokacije – u Univerzitetskom gradu i na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Kao i svake godine, centralni događaj Festivala nauke je velika izložba eksperimenata, koja je ove godine upriličena u Sportskoj dvorani  u krugu Univerzitetskog grada.

Hemijski sat, biljke u epruveti, levitirajući grafit, apoteka iz prirode, život u kapi vode, mozgalice sa končićima, kako biljka usvaja vodu, kreću li se biljke, 3D štampač, robotika, muzej živih fosila, čudesni život konjske dlake, vladaju li paraziti svijetom, dosanjani san jednog jezera, moj grad iz perspektive jedne laste, duh iz boce, hemijski kokteli, Teslin transformator, fontana u čaši, iluzije, bananin DNK, kako se pravi sir, čarolija boja... dio su sadržaja ovogodišnjeg izložbenog dijela Festivala nauke.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci zainteresovani će imati priliku da posjete planetarijum, akvarijum i terarijum u terminima od 9.00 do 16.30 časova.

U okviru Festivala nauke koji se održava već 12 godina biće održane brojne dvodnevne radionice na fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci. Tako Fakultet političkih nauka organizuje dvije radionice: „Savremeno novinarstvo i alati umjetne inteligencije” i „Diplomata na jedan dan”, dok će na Filološkom fakultetu biti organizovane radionice kaligrafije. Filozofski fakultet će otvoriti vrata školarcima sa radionicama „Lijepo pisanje”, školom arheologije i psihološkom radionicom „Šta sad mozak ima s tim?”.  Kada je riječ o Akademiji umjetnosti, posjetioce Festivala fakulteta očekuje škola slikarstva, a učenici će imati priliku da posjete dramski te muzički odsjek gdje će se upoznati sa instrumentima sa kojima odsjek raspolaže. Institut za genetičke resurse pripremo je radionicu „Mali baštovan”, gdje će školarci kroz igru i zabavu moći da se upoznaju sa poljoprivredom. Naučiće kako da pripreme zemljište, posade biljku, kako da je njeguju, a imaće priliku da posjete bogat rasadnik i plastenik Instituta.

Na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom i Šumarskom fakultetu postavljena je izložba Saveza inovatora Republike Srpske o Mihajlu Pupinu pod nazivom ,,Od pašnjaka do naučenjaka’’.

Učešće na Festivalu nauke, koji je otvoren od 9 do 18 časova u Sportskoj dvorani, učestvuju i fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Uprava za policijsku obuku, kao i banjalučke srednje škole.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___10_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___11_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___12_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___14_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___15_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___16_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___18_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___19_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14350/GLAVNA_-_FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___13_.jpg