Navigacija
Viber X logo

Doc. Đukanović objavio rad u uglednom časopisu

Univerzitet u Banjoj LuciPriče za primjer

Docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (PMF UNIBL) dr Marko Đukanović, sa kolegama Tehničkog univerziteta u Beču, objavio je rad u vodećem časopisu računarskih nauka i vještačke inteligencije IEEE Xploreˮ.

 Žaume Rešak, Kristijan Blum, Ginter Rajdl i Marko Đukanović objavili su rad ,,Pristrasni genetski algoritam nasumičnog ključa za rješavanje problema pronalaska najdužeg zajedničkog kvadratnog podniza" .

Kako je naveo Đukanović, riječ je o časopisu sa faktorom uticaja 14.3, što ga svrstava među najbolje rangirane časopise u oblasti kompjuterskih nauka i vještačke inteligencije.

,,Inače, u radu je dizajniran jedan efektivni evolutivni algoritam koji rješava sekvencijalni problem u bioinformatici primjenjiv na izračunavanje sličnosti bioloških molekula uzimajući i efekat internih sličnosti podregiona među sekvecama koje su inače model za DNA, RNA ili proteinske molekule­­­ˮ, kazao je dr Đukanović i naglasio da je rad  rezultat nastavka dobre saradnje PMF UNIBL, Tehničkog univerziteta u Beču, te Instituta za vještačku inteligenciju pri Autonomnom univerzitetu u Beču.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14452/image_123650291.JPG