Navigacija
Viber X logo

Ministarka Jelena Begović posjetila UNIBL

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin razgovarao je 26. juna 2024. godine sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije dr Jelenom Begović.

Na sastanku u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci rektor Gajanin istakao je da naša visokoškolska ustanova ostvaruje odličnu saradnju sa univerzitetima iz Srbije.

Rektor je napomenuo da UNIBL ima Centar za podršku preduzetništvu, teizrazio nadu da će novoosnovani Naučnotehnološki park Republike Srpske dodatno povezati akademsku i privrednu zajednicu.

,,Univerzitet u Banjoj Luci je pouzdan partner u projektima, siguran sam da akademske zajednice Republike Srpske i Srbije zajedno mogu uraditi odlične prijedloge projekata”, kazao je rektor Gajanin.

Ministarka Begović, između ostalog, ističe da se u Srbiji uvode industrijski doktorati kao novi oblik percepcije znanja i nauke, jer je primijenjena nauka trend u svijetu. Kako je navela, to je velika šansa za razvoj nauke.

Od aktivnosti koje provodi ministarstvo kojim ona rukovodi, posebno je istakla pokretanje portala za istraživačku strukturu. Kako je pojasnila, cilj je da ovo postane regionalna platforma za dijeljenje naučne infrastrukture i znanja.

Sastanku je prisustvovao i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje doc. dr Željko Budimir, koji je istakao da se nastavlja jačanje saradnje Srpske i Srbije, jer je to strateški cilj.

,,Želimo podići vidljivost Univerziteta na polju tehničkih i prirodnihnauka, ali i da razvijamo i nacionalno-identitetske naučne oblasti”, rekao je ministar.

Ovom sastanku prisustvovali su i prorektori Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban, prof. dr Aleksandar Ostojić, prof. dr Dalibor Kesić, dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta prof. dr Saša Čvoro, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Radoslav Dekić, prodekan Šumarskog fakulteta doc. dr Branislav Cvjetković, prof. dr Biljana Lubarda, doc. dr Mirela Kajkut Zeljković, pomoćnik ministra za nauku Zoran Bjelajac, generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci Miloš Vujić, te saradnici ministarke Begović.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14464/4W7A4872.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14464/4W7A4864.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14464/4W7A4801.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14464/4W7A4839.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14464/image_123650291.JPG