Navigacija
Viber X logo

Obilježen Dan ruskog jezika

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanost povodom Dana ruskog jezika održana je 6. juna 2024. godine u Kulturnom centru ,,Banski dvor’’ u Banjoj Luci.

Na početku prisutne su pozdravili dekan Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić i ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov, koji je pročitao prazničnu čestitku ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova, te istakao važnost djela Aleksandra Sergejeviča Puškina u kontekstu proučavanja rusko-srpskih veza. Takođe, ambasador je uručio nagrade pobjednicima literarnog konkursa ,,Rusija u mom okuˮ, a tokom akademije uručene su i zahvalnice zaslužnim pojedincima i prijateljima Centra za ruske studije.

Među prisutnima na ovoj svečanosti bio je i prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić.

U programu su nastupili gudački kvartet „Disonancaˮ, studenti ruskog i srpskog jezika i književnosti, kao i brojni gosti, a specijalni gost bila je poznata ruska pijanistkinja Julija Kazanceva.

Dan ruskog jezika obilježava se 6. juna, na dan rođenja pjesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina. Ujedinjene nacije su 2010. godine 6. jun proglasile Danom ruskog jezika kao jednog od zvaničnih jezika ove organizacije. Centar za ruske studije Filološkog fakulteta već tradicionalno obilježava ovaj praznik, okupljajući na akademiji naučnike, umjetnike, studente, učenike i sve ljubitelje ruskog jezika i kulture. Ovogodišnje obilježavanje Dana ruskog jezika organizovano je u saradnji sa Kulturnim centrom „Ruski mirˮ i Ruskim domom iz Beograda.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14412/DAN-RUSKOG-JEZIKA-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14412/DAN-RUSKOG-JEZIKA-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14412/DAN-RUSKOG-JEZIKA-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14412/DAN-RUSKOG-JEZIKA-4.jpg