Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak UO Konfucijevog instituta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sastanak Upravnog odbora Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci (UO KI UNIBL), na kojem su predstavljene aktivnosti ovog instituta u proteklom periodu, održan je 27. juna 2024. godine.

Kako se moglo čuti na sastanku održanom u Rektoratu Univerziteta u Banjoj Luci, jedan od osnovnih ciljeva Konfucijevog instituta je promocija i izučavanje kineskog jezika među učenicima, studentima i građanima, dok je krajnji cilj jačanje saradnje između Republike Srpske i Narodne Republike Kine. Od aktivnosti urađenih od osnivanja Instituta, svakako je najvažnija pokretanje Studijskog programa sinologije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Takođe, zahvaljujući Konfucijevom institutu na Univerzitetu u Banjoj Luci, organizovan je niz kulturnih događaja, a radilo se i na prevodilačkoj djelatnosti.

Konfucijev institut bio je posrednik u jačanju saradnje našeg univerziteta sa kineskim visokoškolskim ustanovama, kao i u nizu posjeta zvaničnih delegacija. Zahvaljujući Konfucijevom institutu, veliki broj nastavnika i saradnika sa Univerziteta u Banjoj Luci boravio je u Kini, a organizovano je i mnogo drugih aktivnosti.

Sastanku Upravnog odbora prisustvovali su predstavnici osnivača Konfucijevog instituta – Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu (TUTE) i to rektori prof. dr Radoslav Gajanin i prof. dr Dženg Ćingčun, kao i članovi UO prof. dr Biljana Antunović i prof. dr Ranko Škrbić, te direktori KI UNIBL doc. dr Ljiljana Stević i Luo Sjaoru. Prisutni su bili i prorektori Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić i prof. dr Milica Balaban, kao i direktor Kancelarije za međunarodnu saradnju TUTE Džang Lei.

Foto: D. Desnica

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14467/kinezi5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14467/kinezi1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14467/kinezi2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14467/kinezi3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14467/kinezi4.jpg