Navigacija
Viber X logo

Saradnja sa Sjeverozapadnim obrazovnim univerzitetom iz Kine

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, posredovanjem Ambasade Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini, potpisali su Sporazum o saradnji sa Sjeverozapadnim obrazovnim univerzitetom iz kineske provincije Gansu.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, kojoj su prisustvovali rektor Sjeverozapadnog obrazovnog univerziteta prof. dr Vang Đanren, ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini prof. dr Siniša Berjan, kao i istaknuti predstavnici menadžmenta navedenog kineskog univerziteta, upriličena je 5. juna 2024. godine u Lanđou, glavnom gradu kineske provincije Gansu koji broji skoro pet miliona stanovnika.

Kako je navedeno u sporazumu koji je potpisan na pet godina, između ostalog, predviđa se razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja, kao i učešće u projektima od obostranog interesa. Takođe, planirane su i međusobne posjete do kraja godine, sa posebnim fokusom na saradnju između katedri za kineski jezik i kulturu, istoriju i matematiku.

Sjeverozapadni obrazovni univerzitet, osnovan 1902. godine, nalazi se na listi prve klase univerziteta u Kini, a prema svjetskoj listi najboljih univerziteta „Times Higher Educationˮ spada u 800 najboljih u svijetu.  Ovaj univerzitet ima 27 fakulteta na kojima se obrazuje oko 40.000 studenata. Kroz partnerstvo sa univerzitetima širom svijeta osnovali su nekoliko Konfucijevih instituta koji promovišu međunarodnu saradnju i kulturnu razmjenu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14395/Slika-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14395/Slika-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14395/Slika-4.jpg